Читај ми!

Први пут у историји: Представник Холандије дисквалификован са Песме Евровизије, редни бројеви наступа остају исти

Холандски уметник Јост Клајн неће наступити у финалу овогодишњег такмичења за Песму Евровизије, саопштила је Европска радиодифузна унија. Организатори саопштавају да се неће мењати редни бројеви наступа, само ће изостати број 5 под којим је требало да наступи Холандија. То значи да Србија остаје под редним бројем 16.

Први пут у историји: Представник Холандије дисквалификован са Песме Евровизије, редни бројеви наступа остају исти Први пут у историји: Представник Холандије дисквалификован са Песме Евровизије, редни бројеви наступа остају исти

Шведска полиција је истражила притужбу једне чланице продукцијске екипе након инцидента који се одиграо после наступа Јоста Клајна у полуфиналу у четвртак увече, стоји у саопштењу ЕБУ-а.

Док правни поступак тече својим током, не би било прикладно да он настави своје учешће на такмичењу.

„Желимо да јасно ставимо до знања да, супротно неким медијским извештајима и спекулацијама на друштвеним мрежама, у овај инцидент није био укључен ниједн други извођач или члана делегације“, истиче се у саопштењу.

„Задржавамо политику нулте толеранције према неприкладном понашању на нашем догађају и посвећени смо обезбеђивању сигурног и безбедног радног окружења за све учеснике на такмичењу. У светлу овога, понашање Јоста Клајна према члану тима сматра се кршењем правила такмичења“, закључује се у саопштењу које је издала Европска радиодифузна унија, организатор такмичења..

Велико финале 68. Песме Евровизије биће одржано са 25 песама.

Холандски Јавни сервис АВРОТРОС се на друштвеној мрежи Икс (некада Твитер) огласио поводом одлуке ЕБУ-а.

 „Узели смо у обзир дисквалификацију од стране ЕБУ-а. АВРОТРОС сматра дисквалификацију несразмерном и шокирани смо одлуком. Дубоко жалимо због овога и накнадно ћемо дати детаљније образложење“, стоји у објави.

Остали учесници наступају по званичном редном броју

У дотатном саопштењу, Европска радиодифузна унија је истакла да због дисквалификације Холандије, у финалу Песме Евровизије сви такмичари задржавају своје бројеве који су наведени у званичном редоследу наступа. Једино неће бити песме на позицији број 5.

„Резултати гласова жирија, добијени након друге генералне пробеу петак 10. маја, прерачунати су тако да Холандија неће добити ниједан поен. Због тога сви чланови жирија морају да рангирају све песме од 1 до 26.

На пример: ако је Холандију рангирао национални жири на 9. месту у земљи, 10. рангирана песма је сада рангирана на 9. месту и добиће 2 бода, а бивша 11. рангирана песма је сада 10. и добија 1 бод“, стоји у образложењу.

Холандији неће бити додељени бодови од стране публике.

Холандским гледаоцима је и даље дозвољено да гласају у великом финалу, а резултати холандског жирија су и даље важећи.

„ЕБУ ће обавестити све телекомуникационе партнере да Холандија више не учествује, а ми ћемо настојати да блокирамо линије за песму под редним бројем 5. Молимо да нико не покуша да гласа за песму 5. Уколико неко покуша да гласа за песму 5, његови гласови се неће рачунати, али постоји могућност да поруке буду наплаћене гледаоцима“, упозоравају из ЕБУ-а.

Холандија се неће појавити на листи такмичара.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије