Читај ми!

Којег воћа неће бити овог лета и шта ће бити скупо

Трешње су се већ појавиле на пијаци. Има и лубеница, као и јагода – углавном из увоза. Како ствари стоје, дуга суша и касне кише овог пролећа неће добро утицати на домаће рано воће.

Прерано су неке трешње ове године цветале, па ће на квалитет плода, време и те како утицати. Док су воћари прижељкивали кишу, сунце је сијало или је био јак мраз.

Киша је дошла са закашњењем од месец дана и трешње ће или отпасти или попуцати. То значи да ће их бити мало на пијацама и да ће бити скупе.

“Раним сортама може да нашкоди, ако настави киша да пада јачим интензитетом. Великог оштећења је било и због касног пролећног мраза 20. априла, где су страдале воћке, у Смедеревском Подунављу поготово“, каже воћар Димитрије Петровић из Ритопека.

Температурна клацкалица лоше је утицала и на плодове брескве, јабуке и кајсије. Прошле године кајсија је, кажу воћари, рекордно родила. Сада - ни упола од тога.

“Штете од мраза код мене није било, али је било штете рецимо прошле године. Кајсија је преродила, а ове немамо ни да направимо џем. Од кајсије нема ништа, неће бити ни кајсијеваче“, каже воћар Илија Ђорђевић из Винче.

Да није било мраза у марту и априлу, боље би родиле и ране сорте кајсије. Стручњаци процењују да је у Србији због пролећног мраза страдало готово 30 одсто воћа. Поједино воће ове године коштаће изгледа као да је тропско.

"Ове године кајсија има да буде прескупа, јер је нема", истиче Илија Ђорђевић.

Прве трешње, кајсије, јагоде, увек су скупе. Ове године коштају од 200 до 700 динара по килограму. Ипак, за неколико месеци цене на пијацама биће упола ниже. Већ су стигле и прве лубенице. Али из увоза. Килограм кошта око 350 динара.

Кишу су воћари дуго чекали и кажу да ће, изузев јагода и трешања, повољно утицати на остало воће.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара