Читај ми!

Вештачка интелигенција креира текстове, фотографије, снимке – ко је власник

Даниела Златић Шутић, помоћница директора Завода за интелектуалну својину, казала је да поред користи које је донела вештачка интелигенција, она носи и одређене ризике и изазове у погледу етике и безбедности. Фундаментално питање које се поставља, додаје Златић Шутићева, јесте: Ко је власник тих "креација" којe је створила вештачка интелигенција?

Унеско је дефинисао први глобални универзални стандард за етику вештачке интелигенције који садржи бројне препоруке за здрав развој и коришћење вештачке интелигенције.

У фебруару 2023. усвојене су Етичке смернице за развој, примену и употребу поуздане и одговорне вештачке интелигенције.

Смернице издвајају четири начела за стварање, примену и употребу система вештачке интелигенције који ће бити достојни људског поверења, а то су: 1) објашњивост и проверљивост, 2) достојанство, 3) забрана чињења штете и 4) правичност.

Медијска (зло)употреба ВИ

Помоћница директора Завода за интелектуалну својину Даниела Златић Шутић наводи да треба бити опрезан и на прави начин користити ресурсе вештачке интелигенције поготово у области медија.

"Вештачка интелигенција, технологија вештачке интелигенције заиста нам је донела много тога доброг. Нисмо ни свесни колико је користимо у свакодневном животу. Али треба наћи неки баланс и на прави начин користити ресурсе вештачке интелигенције поготово због тих негативних утицаја које имају у медијима", наводи Златић Шутићева.

Вештачка интелигенција користи информације које медији стварају трошећи сопствене ресурсе без икакве накнаде. Размишља се о томе да се то уреди.  

Златић Шутићева наводи да постоји форум у Светској организацији за интелектуалну својину који се искључиво бави овом темом.

"Али, знате, не можете да кажете имамо један проблем, хајде да га решимо изменом прописа. Зато што вештачка интелигенција утиче толико на све аспекте нашег живота и заштиту података", наводи гошћа Јутарњег програма

Чија је интелектуална својина "made by AI"

С друге стране, наводи Златић Шутићева, фундаментално питање које се поставља када је у питању право интелектуалне својине вештачке интелигенције јесте ко је власник тих, да кажемо, креација која је створила вештачка интелигенција.

"Јер систем интелектуалне својине препознаје човека као аутора, човека као проналазача, тако да докле год је то резултат, да кажем, машинског учења, вештачке интелигенције, онда се не може признати ни проналазачко право, ни ауторско право таквим делима", наводи гошћа Јутарњег програма.

А онда се поставља питање: Шта са оним делима која се користе за генерисање таквих креација?

"Док се не донесу или не укључе неки прописи, питање је: Да ли ће баш Закон о ауторским правима можда бити релевантан, или ће се доносити и други прописи који ће бити кровни, ајде да кажемо, за регулисање питања свих тих изазова?", закључила је Златић Шутићева.

Цело гостовање Даниеле Златић Шутић можете погледати у видеу на почетку текста

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара