Читај ми!

Џез

Емитујемо снимак концерта немачке пијанисткиње Јулије Хилсман, одржаног 5. новембра прошле године на џез фестивалу у финском граду Тампереу.

Хилсман, немачка пијанисткиња средње генерације, већ дуго се налази у пробраном друштву извођача са чувене минхенске етикете ECM Records. Премда за ову издавачку кућу често везујемо пијанистички стил близак скандинавском џезу или дијалоге са светом класичне музике, Јулија Хилсман измиче овим поређењима и очекивањима. У том смислу њен израз је често близак америчкој школи џеза и савременој пост-бап сцени у најширем смислу, без нужних референци на одређене препознатљиве и славније узоре. Само наизглед деривативна, њена музика црпи снагу из суптилних финеса и свирачког самопоуздања њених бендова.

На фестивалу у Тампереу наступила је са квартетом који чине басист Марк Мјулбауер, бубњар Хајнрих Кеберлинг и тенор саксофониста Ули Кемпендорф. Њихов концертни израз је истовремено мелодичан и комплексан: концертне импровизације бивају отворене релативно питким, комуникативним темама, које се постепено усложњавају кроз соло деонице. Оне, ипак, никад не иду преблизу фри-џезу, већ остају у сивој зони између тематске мелодичности и слободнијих импровизација, не бежећи ни од јасног емоционалног контекста ни од хармонске сложености, у складу са потребама композиције.

Аутор Никола Марковић.

 

 

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара