Читај ми!

Средњошколци у Србији сумњају у своју и нашу европску будућност

Средњошколци у Србији су евроскептици. То показују резултати најновијег истраживања које је уз подршку Шведске спровела Београдска отворена школа (БОШ) у оквиру програма "Цивилно друштво за унапређење процеса приступања Србије Европској унији − Еуропе АСАП". Консултујући најпре многа истраживања о односу младих према могућности уласка наше земље у велику европску заједницу држава, реализовна у дугом периоду од готово 20 година од када смо истакли прво намеру, а затим и кандидатуру за чланство у ЕУ, истраживачи БОШ-а су разговарали са педесеторо младих, рођених између 2005. и 2009. године у шест градова - Суботици, Врању, Ужицу, Бору, Прокупљу и Београду . Анализа њихових одговора показала је да средњошколци не сумњају у Европску унију, већ у изводљивост европског пројекта у Србији, највише због амбивалентне перцепције односа између, да тако кажемо, нас и њих те недовољно јасног интереса које ЕУ има од чланства Србије, што све ствара специфичан амалгам страха и неповерења у процес приступања. Детаље истраживања Београдске отворене школе о ставовима средњошколаца у Србији према Европској унији, који су представљени и у истоименој публикацији, чућемо у разговору са Миљаном Јовановић, координаторком пројеката у БОШ-у.

У "Магазину на Првом" повешћемо вас и на Суву планину и представити вам вековне воденице на Горњодушничкој и Доњодушничкој реци, села и природу око њих, јер недавном одлуком Владе Србије тај предео ће уживати статус заштићене просторне културно-историјске целине. Саговорница ће нам бити Жижа Стојичић Драгићевић, етнолог, саветник у Заводу за заштиту споменика културе Ниш.

А млада Јована Ристић, секретарка Ротаракт клуба Београд Сингидунум, најавиће 10. хуманитарну модну ревију тог удружења, ове године у корист Дневног боравка за децу и особе са сметњама у развоју „Невен“ у Панчеву.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије