Читај ми!

Самит Западни Балкан - ЕУ у Котору

"Један регион-заједничка визија" Под слоганом “Један регион, заједничка визија” у Котору почиње самит лидера Западног Балкана и Европске Уније. Осим лидера и министара балканских држава, састанку присуствује европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, помоћник америчког државног секретара задужен за Европу Џејмс О‘ Брајен, као и водеће европске и светске економске и политичке организације. Србију представља председник Вучић. На столу је, како је наведено „План раста за Западни Балкан“. Шта он све подразумева и какве ће ефекте Самит имати, анализира уредник наше спољнополитичке редакције Никола Денчић.

После краха још једне, седме рунде преговора у Бриселу, проблем употребе динара на Косову и Метохији остао је нерешен. Такозвана Централна банка у Приштини званично није објавила крај „прелазног“ периода, али се на Косову и Метохији практично динаром више ништа не може купити. Тако је настављен процес деградације свих досадашњих споразума о нормалном животу у покрајини и угрожен економски опстанак и колективна егзистенција. Последња одлука привремених косовских институција да забране патријарху улазак у покрајину, додатно обесхрабрује Србе. О стању у српским срединама на Косову и Метохији за Магазин говори Александар Шљука из Нове друштвене иницијативе Северне Косовске Митровице.

 

На словеначкој обали у Изоли постоји културно –кулинарско друштво Шљива, односно Слива, јер им тамошња правила не признају слова ш и љ. А шљива подсећа и мирише на Шумадију, рекао је председник тог друштва Зоран Ристовић екипи Радио Београда 1, која га је недавно посетила. Ристовић је, пре скоро две деценије преко Азије и Африке стигао у словеначку Истру. Једно време је био и у Шпанији, али, каже, у Изоли је, ипак, коначно нашао мир. Воли да кува. Занат је пекао широм света и стигао до Мишелинових звездица. Носталгију за Србијом надомешћује укусима, тако што је докучио како да од турског сира направи млади сир загибаницу, или од тамошњих павлака- кајмак. Ристовић воли и трубу и сања Гучу на словеначкој обали. О томе, али и о другим, „рецептима“ за живот ван домовине, разговарао је са Наташом Аћимовић 

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије