Читај ми!

Топљење глечера као инспирација за изложбу, али и позив за освешћивање о климатским променама

На италијанским Алпима, у близини са Аустријом, одржан је фестивал који је преко уметничких светлосних инсталација покушао да упозори свет на то да се глечери топе великом брзином и да ће се клима у Алпима ускоро променити, а самим тим и стил живота какав смо познавали до сада.

Тридесет и шест светлосних инсталација постављено је у граду Бресаноне у Италији не би ли се кроз уметност јавности указало на оно што стручњаци све чешће понављају, а то је да, ако се климатске промене наставе овим ритмом, за 20 до 30 година великог броја глечера више неће бити.

Површина од седам хектара долине која окружује тзв. град бискупа и манастира, Бресаноне, била је прекривена светлима као и малим ложиштима које су поставили виноградари који овај метод користе да би одржали температуру винове лозе на више од - 1 степен.

„Моје лично мишљење је да, ако изгубимо глечере, губимо нешто што се можда више никада неће вратити, и то ме плаши. Шта да радимо поводом тога? Да се замислимо, размислимо и реагујемо", пита се Вернер Заноти, организатор и директор за туризам у граду Бресаноне

„Глечери се топе великом брзином и ако почну још брже да се топе, у источним Алпима ће нестати за максимално 30 година", сматра Георг Касер, професор који студира глечере на Универзитету у Инсбруку.

На фасади Катедрале у центру Бресанонеа из 980. године пројектовано је дело Клима шпанске уметничке групе Онионлаб. Ово дело приказује перфектно, утопијско друштво које би било могуће без климатских промена које ће довести до катастрофалног сценарија уколико се нешто што пре не учини, кажу стручњаци.

Фестивал воденог светла у Бресанонеу организује се у нади да ће излагање импресивних уметничких дела светлости учинити да више људи схвати да ће проблеми везани за климатске промене утицати на све нас.

„Ово је потпуно другачији приступ веома важној теми, и према мом мишљењу, ово је лакши, приступачнији начин, преко уметности. Сматрам да тако дуже остаје у мислима људи и на другачији начин показује нешто што што свакодневно чујемо на ову тему", каже посетилац из Немачке Маркус Апфелбахер.

Овогодишњи Бресаноне Лајт Фестивал окупио је међународне уметнике из 17 земаља.

„Важно је рећи да се ми бавимо уметношћу на отвореном и да на тај начин имамо велики утицај на људе, а такође смо изабрали уметнике који шаљу јасне поруке. Мислим да овај начин заиста функционише", истиче кустос из Словеније Ника Перне.

Ово је шесто издање Фестивал у Бресанонеу под именом Бресаноне Вотер Лајт Фестивал.

Окупио је неке од најважнијих уметника и дизајнера нашег времена који раде са светлом.

То није само уметничка изложба, већ подстицај који би требало да инспирише људе на акцију те да размисле о својој улози у обликовању одрживе будућности. Фестивал је могуће посетити до 12.маја.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара