Читај ми!

„Блу ориџин“ послао туристе до ивице свемира после двогодишње паузе

Туристичка ракета компаније „Блу ориџин“ лансирала је путнике на ивицу свемира по први пут у скоро две године, окончавши паузу изазвану неуспелим пробним летом без посаде.

Ракета и капсула „Њу шепард“, полетели су у 9:36 ујутро по локалном времену из објекта на приватном ранчу у западном Тексасу.

„НС-25“, седми лет са посадом „Блу ориџина“ до сада, превозио је шест особа у капсули: брокера Мејсона Анђела, Силвајин Хирона, оснивача једне француске пиваре, инжењера софтвера и предузетника Кенета Л. Хеса, рачуновођу у пензији Керол Шалер, авијатичара Гопија Тотакуру и Еда Двајта, пензионисаног капетана америчког ваздухопловства.

Двајт је тако стигао на ивицу свемира са 90 година, што га чини најстаријом особом која се упустила у такве висине, рекао је портпарол „Блу Ориџина“.

„Мислио сам да ми то не треба у животу. Али лагао сам. Стварно ми је, заиста, требало то. То је искуство које мења живот. Сви би морали ово да ураде“, изјавио је Двејт.

Током мисије, посада је путовала брзином која је била више од три пута већа од брзине звука.

На врхунцу путовања, путници су искусили неколико минута бестежинског стања и упечатљиве погледе на Земљу кроз прозоре кабине.

Лансирање је уследило након успеха научне мисије без посаде у децембру.

Безос: Нема савршене безбедности

Током интервјуа са Лексом Фридманом, Џеф Безос, који поседује компанију „Блу ориџин“, рекао је да је систем капсулу одбацио на безбедно, и да је то разлог што му је „пријатно да пусти било кога да иде на овакав пут“.

„По мом мишљењу, туристичко возило мора бити дизајнирано тако да буде онолико безбедно колико неко може да га направи. Не можете га учинити савршено безбедним. То је немогуће“, додао је Безос.

Федерална управа за ваздухопловство, која лиценцира комерцијална лансирања ракета и задужена је за осигурање јавне безбедности, надгледала је истрагу о првобитном неуспеху.

Откривено је да је млазница мотора отказала јер је имала вишу температуру од очекиване. Зато су извршене додатне промене дизајна млазнице и побољшане су структуралне перформансе под термичким и динамичким оптерећењима.

Промене и успешан децембарски лет „Њу шепарда“ подстакли су компанију да поново покрене своја путовања у свемир за оне који траже узбуђење.

Четворочлана екипа коју је предводио Џеф Безос одлетела је на „Њу шепарду“, суборбиталној капсули и ракетном систему, до ивице свемира и вратила се безбедно на Земљу падобраном, у јулу, 2021. године.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије