Роковник, 13. – 19. мај: Изашао први број магазина Време забаве

Ове недеље је стигло много рођенданских позивница и славимо код Слободана Тишме, Дејвида Бирна, Драгога Јелића, Брајана Иноа, Мајкл Олдфилда, Роберта Фрипа, Џенет Џексон, Ење, Џош Хома, Трент Резнора, Пита Таусенда, Грејс Џонс и Сема Смита. Изашао је први број магазина Време Забаве.

Роковник, 13. – 19. мај: Изашао први број магазина Време забаве Роковник, 13. – 19. мај: Изашао први број магазина Време забаве

Рођени 13. маја

1941.Ричи Валенс је амерички гитариста, певач и композитор. Валенс је био пионир латино рока – специфичне музичке подврсте рока са великим упливом традиционалне мексичке музике. Његова музичка каријера трајала је свега осам месеци. У том кратком периоду имао је низ великих успеха.Валенс је погинуо у авионској несрећи 3. фебруара 1959. године на дан који се у Америци назива дан када је умрла музика.Погинуо је при паду малог авиона у Ајови заједно са легендама америчког рока Бади Холијем и Биг Бопером.

1950.Стиви Вондер је амерички певач, текстописац, мулти-инструменталиста и продуцент. Слеп од рођења, Вондер је са једанаест година потписао уговор са издавачком кућом Мотовн. Освојио је 22. Греми награде, највише од свих мушких извођача. На листи 100. највећих уметника магазина Билборд, Вондер заузима пето место. Међу његове најпознатије песме спадају хитови попут Superstition, Living for the cityи As.

1966. Alison Goldfrapp је енглеска музичарка, продуцент и певачица музичког дуа Goldfrapp. Дуо је кроз каријеру прошао кроз разне стилове од електронске музике, преко глем рока до амбијенталне музике. Објавили су седам албума.

1976. Ана Поповић је српска џез и блуз музичарка.Почела је да свира гитару и основала први озбиљни бенд са 19 година. Године 1999. одлази у Холандију да усаврши свирање на гитари. Убрзо се етаблира на холандској блуз сцени, а затим и на немачкој. Године 2003. издаје албум „Comfort to the Soul“, који сем блуза, садржи елементе џеза, рока и соула.

Рођени на данашњи дан: 1943. Mary Wells, 1947. Pete Watts (Mott the Hoople), 1950. Danny Kirwan (Fleetwood Mac), 1966. Darius Rucker и 1969. Buckethead

Догодило се 13. маја

1967. Скот Мекензи је објавио песму Сан Франциско коју је компоновао Џон Филипс.

1969.  Лед Цепелин су прва британска група која је свирала на Хавајима.

1978. Бони М је са песмом Rivers of Babilon на првом месту британске листе сиглова.

1988. У Амстердаму је умро џез трубач Чет Бејкер.

1996. Оејзис манија је у пуном јеку јер је свих 330.000 карата за предстојеће концерте продато за девет сати.

2002. Моби је објавио свој шести студијски албум ”18”. На албуму су гостовале Шинед О Конор, Енџи Стон и други.

Рођени 14. маја

1936. Боби Дарин је амерички музичар, текстописац и глумац. Познат је по песмама Splish Splash, Lover Dream, Mack the Nofe и Beyond the Sea. Умро је 1973.

1943 .Џек Брус је шкотски музичар. Стекао је популарност као главни вокал и басиста групе Крим. Брус је био међу најутицајнијим басистима, а групу Крим у којој су били још и Ерик Клептон и Џинџер Бејкер, многи критичари сматрају првом супергрупом у историји рок музике. За нешто више од две године група је продала 35. милиона плоча, а њихов албум ”Wheels of Fire” је први у свету продат у платинастом тиражу. У Кућу славних рокенрола је примљен 1993. Умро је 2014. године.

1946. Слободан Тишма је српски књижевник и музичар. Оснивач је новоталасних бендова Луна и Ла страда. Добитник је НИН-ове награде за 2011. годину, за роман Бернардијева соба.Тишма се почео бавити музиком раних 1960-их основавши пар бендова. Са појавом панка и новог таласа 1979. године је основао састав Ла страда. Након распада групе оснива бенд Луна са којим снима једини албум ”Нестварне ствари”. Повукавши се из музике посветио се писању што је резултирало са три објављене збирке песама и два романа.

1952. Дејвид Бирн је шкотско-амерички текстописац, гитариста, певач, глумац, писац и визуелни уметник. Оснивач је групе Токинг хедс са којом је објавио осам студијских албума. Имао сам среће да сам добио пар слободних дана док сам био у војсци па сам могао да видим њихов концерт јула 1982. Објавио је и десет самосталних албума од којих вреди поменути ”My Life in the Bush of Ghosts”. У Кућу славних рокенрола је примљен 2002.

Рођени на данашњи дан: 1971. Danny Wood (New Kids On the Block), 1973. Natalie Appleton (All Saints), 1979. Dan Auerbach (The Black Keys) и 1996. Martin Garrix

Догодило се 14. маја

1955.  Бо Дидли је објавио сингл Im A Man са којим је стигао до другог места на листи синглова у Америци.

1977. Лио Сејер је на врху листа са обе стране Атлантика са песмом When I Need You.

1982. Група Клеш је објавила њихов пети студијски албум “Combat Rock”. Са албума су се издвојиле песме Rock the Casbah и Should I Stay or Should I Go.

1982. Први албум Дивљих анђела. Дивљи анђели су бивша југословенска и српска поп-рок група из Београда. Група је била под јаким утицајем покрета нови романтизам.Објавили су албум „Дивљи анђели“, на којем се нашао хит Воли те твоја звер.

1994. Шкотски бенд Stiltskin је на првом месту британске листе синглова са песмом Inside.

2006. Ред хот чили пеперс су са деветим студијским албумом “Stadium Arcadium” на првом месту америчке листе албума.

2015. Блуз певач, текстописац и гитариста Би Би Кинг је умро у Лас Вегасу. Сматра се једним од најбољих блуз гитариста свих времена.

Рођени 15. маја

1948. Брајан Ино је енглески музичар, композитор, продуцент, певач, писац и ликовни уметник. Познат је по свом пионирском раду у рок, поп, амбијенталној и електронској музици. Године 1971, придружио се глам рок групи Рокси мјузик као клавијатуриста. Напустио је групу након изласка другог албума 1973., да би започео самосталну музичку каријеру и каријеру продуцента. Објавио је 20. студијских албума.

1953. Мајк Олдфилд је мулти инструменталиста и композитор чији стил обухвата прогресивни рок, фолк, етно, ворлд музику, класику, електронику и у новије време денс. Његова музика је често веома разрађена и комплексна. Најпознатији је по хит албуму ”Tubular Bells” из 1973. године, који је изазвао револуцију на пољу инструменталне музике.

1959. Ендру Елдрич је енглески музичар, текстописац и певач познат по раду у групи Систерс оф мерси. Објавили су три албума.

Рођени на данашњи дан: 1918. Eddy Arnold, 1932. Baba Oje (Arrested Development), 1970. Prince Be (PM Dawn)

Догодило се 15. маја

1961. Флојд Крамер је са песмом On the Recound на врху енглеске листе синглова.

1967. Пол Макартни је упознао жену свог живота Линду у ноћном клубу у Лондону. Венчали су се две године касније.

1974. Френк Запа и његова жена су назвали своје треће дете Ахмет Родан по јапанском филмском чудовишту.

1976. Ролингстонси су објавили албум ”Black and Blue” са којим су стигли до првог места америчке листе албума. На албуму се први пут појављује нови гитариста Рон Вуд.

1991. Концерт групе Дарквуд Даб у СКЦу.  Дарквуд Даб је српски рок бенд основан у Београду 1988. године. У годинама након формирања, бенд је постепено постајао један од најзапаженијих извођача 1990-их и 2000-их на српској и регионалној сцени. Њихова музика је изнедрила много различитих жанрова. Бенд је сарађивао са бројним музичарима међу којима су џез музичар Васил Хаџиманов и певачица Бисера Велетанлић. Група је објавила осам студијских албума пре него што се распала 2017.

1994. Група Блур је са својим албумом ”ParkLife” на првом месту у Великој Британији. Са албума су се издвојиле песме Girls & Boys, End of a Century, Parklife и To the End. Насловна страна албума је објављена као поштанска маркица 2010. године.

Рођени 16. маја

1919. Liberace је амерички пијаниста, певач и глумац, који је стекао изузетну популарност средином 20. века. Школовао се за класичног пијанисту, али је током времена почео да користи поп елементе, а када се 1952. године појавила телевизија постаје велика звезда. На врхунцу своје слве био је најплаћенији извођач на свету. Умро је 1987.

1946. Роберт Фрип је енглески текстописац, гитариста, продуцент и оснивач групе Кинг Кримсон. Њихов први албум "In the Court of the Crimson King” се сматра једним од револуционарних албума рокенрола. Поред рада у групи сарађивао је са Дејвидом Боувијем, Брајаном Ином, Питером Гебријелом и другима. Астероид 81947.  који је откривен 2000. године је назван по Фрипу. Магазин Ролинг Стоун га је ставио на 62. место листе 100. најбољих гитариста.

1951. Џонатан Ричман је гитариста, текстописац, певач и оснивач групе Modern Lovers. Њихова песма Roadrunner из 1976. године се сматра једном од првих панк песама. Са групом је објавио десет, а као соло извођач двадесет студијских албума.

1966. Џенет Џексон је једнаод комерцијално најуспешнијих и најутицајнијих певачица свих времена, композитор, текстописац, музички и филмски продуцент,глумица, филантроп,аутор бестселера, модна дизајнерка и мултимилионерка. Рангирана је као једна од десет најпродаванијих музичара у историји музике, зато што је широм света продала више од 160. милиона музичких албума. Добитница је 6. Гремија, 15. Америчких музичких награда, 15. МТВ награда и више Билбордових награда него било који музичар, а 2001. проглашена је „првом МТВ иконом”

Рођени на данашњи дан:1947. Barbara Lee (The Chiffons), 1947. Darrell Sweet (Nazareth), 1948. Alto Reed (Bob Seger and the Silver Bullet Band), 1964. Boyd Tinsley (Dave Matthews Band), 1965. Krist Novoselic (Nirvana) и 1992. Kristin Maldonado (Pentatonix)

Догодило се 16. маја

1964. Mary Wells је са песмом My Guy на врху америчке листе синглова. Песму је написао Смоки Робинсон.

1966. Бич Бојси су издали свој класик албум ”Pet Sounds”. Важи за један од најутицајнијих албума свих времена. Моџо магазин га је прогласио за најутицајнији, а на сличан начин га рангирају и многи други музички часописи. На листи часописа Ролинг Стоун налази се на другом месту.

1970. Енглеска фудбалска репрезентација је са песмом Back Home на првом месту британске листе синглова где ће остати три недеље.

1970. Crosby Stills Nash & Young су објавили њихов класик албум ”Deja Vu”. Са албума су се издвојиле песме Teach Your Children,Our House, и Woodstock. Магазин Ролинг Стоун је албум ставио на 148. место листе 500. најбољих албума.

1987. Ју ту су по први пут на врху америчке листе синглова са песмом With Or Without You.

2000. ”Supermodified” је четврти студијски албум бразилског генија електронске музике Амон Тобина.

2019. Пинк је са албумом ”Hurts 2B Human” на првом месту америчке листе албума.

Рођени 17. маја

1942. Таџ Махал је амерички блуз музичар. Током своје педесетогодишње каријере је учинио много на преобликовању дефиниције и опсега блуз музике.

1944. Били Кобам је панамско-амерички џез бубњар који је популарност стекао 60их и 70их година радећи са Мајлсом Девисом. Примљен је Дворану славних бубњара 2013.

1947. Драги Јелић је српски певач и гитариста и легенда рокенрола код нас са својим братом Жиком. Са каријером почиње средином шездесетих година у групи Џентлмени. На фестивалу младих 1968. године у Суботици њихова песма „Весели свет“ се издвојила од осталих песама.Њихови познати хитови су били "Today" (Sandy Shaw), "Sweet for my Sweet" (Pomus/Shuman), "Sea of Heartbreak" (The Searchers), "Hellule,Hellule" (The Tremeloes). Са братом Жиком у јесен 1970. оснива Ју групу са којом постиже велики успех у наредним годинама. До сада су објавили 12. студијских албума.

1961. Ења је ирска музичарка и певачица.Ења, коју многи називају краљицом њу ејџ музике, прославила се крајем 1980-их песмом  Orinoco Flow. Продала је преко 80. милиона носача звука, освојила је четири Греми награде, а била је номинована и за Оскара 2001. за песму May It Be , која се нашла на саундтреку филма "Господар прстенова".

1965.Трент Резнор је амерички текстописац, продуцент и певач познат по раду у индастријал рок групи Nine Inch Nails. Први албум групе ”Pretty Hate Machine”је постигао комерцијални успех. До сада су објавили 12. студијских албума.

1973. Џош Хоме је амерички гитариста, текстописац, певач и продуцент. Најпознатији је као оснивач бенда Queens of the Stone Age, који је основао 1996. године. Путовао сам 2018. у Болоњу да би их видео и чуо на концерту који су имали ради промоције албума ”Villains”. До сада су објавили осам студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1948. Bill Bruford (Yes, King Crimson), 1959. Paul Dianno (Iron Maiden), 1970. Jordan Knight (New Kids on the Block) и 1974. Andrea Corr (The Corrs)

Догодило се 17. маја

1963. Први Монтереј фестивал је одржан уз учешће Боба Дилана. Џоан Без и других.

1967. Tremeloes су са песмом Silence Is Golden на првом месту британске листе синглова.

1970. Група Фри је објавила своју песму All Right Now са трећег студијског албума ”Fire and Water”. Песма је стигла до другог места у Британији, а до четвртог у Америци.

1971. Dawn је број 1. у Великој Британији са песмом Knock Three Times.

1999. Албум ”Play”, америчког музичара Мобија је објављен у Америци. Са албума су се издвојиле песме Porcelain, Why Does My Heart Feel So Bad?, Honey и друге.

2013. Француски двојац Дафт Панк је објавио њихов четврти албум ”Random Access Memories”. На првом су месту листа са обе стране Атлантика. Албум је освојио 5. Греми награда.

Рођени 18. маја

1911. Биг Џо Тарнер је амерички певач из Канзас Ситија. Рокенрол се вероватно не би никада десио да није било њега. Његов класик, песма Shake, Rattle i Roll из 1954. је јадна од првих рокенрол песама. У Кућу славних рокенрола је примљен 1987. године.

1912. Пери Комо је амерички певач и глумац. У каријери која је трајала пет деценија продао је 100. милиона плоча широм света. Умро је 2001.

1950. Mark Mothersbaugh је амерички музичар познат по раду у групи Диво. Назив групе потиче од њиховог концепта де-еволуције - идеје да, уместо да еволуира, човечанство у ствари назадује, што се очитава у "дисфункцији и менталитету стада америчког друштва". Група се прославила песмом Whip It из 1980.

Рођени на данашњи дан:1942. Albert Hammond, 1952. George Strait, 1953. Butch Tavares (Tavares), 1954. Wreckless Eric, 1957.  Enigma, 1969. Martika и 1975. Jack Johnson

Догодило се 18. маја

1964. На концерту Стонса у Хамилтону у Шкотској избили су немири када је 4000 фанова са лажним картама пробало да уђе у салу.

1968. Први Мајами поп фестивал је одржан пред сто хиљада посетилаца. Учествовали су Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, Blue Cheer, Chuck Berry, The Blues Image, Pacific Gas and Electric и Three Dog Night.

1982. године бендови Казимиров казнени корпус и Профили профили су наступали са бендом Лајбах у галерији Студентског културног центра Београд.

1985. Simple Minds су на првом месту америчке листе са песмом Don't You Forget About Me.

1992. Изашао је први број магазина Време Забаве (1992-1996). Дуго сам се премишљао око покретања новог рокенрол магазина у Србији. У то време је постојао магазин Ритам, у чијем покушају спашавања сам учествовао са колегама. Околности су се посложиле и уз помоћ будућих сталних сарадника у лику Динка Туцаковића, Драгана Петровића и Пере Луковића (који ће касније постати уредник) отиснули смо се у нову авантуру. Били смо подршка музичарима, објавили смо компилацију Грување 1 и 2 на којој се налази 20. домаћих бендова снимљених уживо, организовали десетак концерата, пружили могућност многим новинарима да пишу о рокенролу и трудили да не заостајемо у односу на свет због великог племена читалаца. Вредело је.

2008.  Ting Tingsсу са песмом That's Not My Name на првом месту америчке листе синглова.

2017. Крис Корнел је изненада умро у Детроиту. Певач је познат по раду у групи Саундгарден једним од пионира гранџ правца.

2019. Џемпер који је носио Курт Кобејн за последњи певачев фото сешн је продат на аукцији за 75.000 долара у Њујорку.

Рођени 19. маја

1945. Пит Таусенд је енглески музичар. Он је суоснивач, текстописац, пратећи вокал и гитариста групе Ху. Написао је преко сто песама за једанаест студијских албума групе, укључујући и две рок опере Томи и Квадрофонија. Таусенд се истакао као рок новинар, књижевни критичар и есејиста. Магазин Ролинг Стоун га је ставио на 10. место листе 100. најбољих гитариста.

1948. Грејс Џонс је америчка певачица, модел и глумица. Њен први велики хит је песма Slave to the Rhythm, да би уследили велики хитови I've Seen That Faces Before (Libertango) и обрада песме Едит Пијаф, La Vie en rose. Значајнији филмови у којима је глумила су Конан уништитељ и Поглед на убиство из серијала о Џемсу Бонду. Позната је по свом дубоком контраалту, а има два стила певања: причање и певање у којем достиже готово сопран.

1949. Рик Вејкмен је енглески композитор и клавијатуриста, познат по раду у групи Јес. Као добар студијски музичар учествовао је на снимању за Дејвида Боувија, Елтон Џона, Марка Болана и друге. У каријери је снимио сто албума који су продати у тиражу од 50. милиона примерака. У априлу 2017. године примљен је у Дворану славних рокенрола као члан групе Јес.

1952. Џои Рамон је један од оних ликова из рокенрола које обожава већина рокера. Певач је панк-рок групе Рамонс, која се сматра ”Очевима панка”. Рамонси су рокенрол свели на његове темељне вредности (гласно, брзо и забавно) и обогатили га мирисом Њујорка седамдесетих година, измисливши тако панк-рок. Његова појава и глас су га учинили ”Иконом рокенрола”. Са групом је објавио 14. албума. Умро је 2001.

1992.Сем Смит je енглески музичар и текстописац.Смит је постао звезда после само девет месеци након објављивања свог деби албума " In the Lonely Hour “.На додели Греми награда за 2015. годину, Смит добија награде: Најбољи нови извођач, Композиција године, Албум године и Најбољи поп вокал.

Рођени на данашњи дан: 1932. Alma Cogan, 1949. Dusty Hill , 1968. Paul Hartnoll (Orbital) и 1972. Jenny Berggren (Ace of Base)

Догодило се 19. маја

1967. Битлси су у кући менаџера Брајана Епстајна направили промоцију за албум Наредник Пепер.

1973. Стиви Вондер је са песмом You Are The Sunshine Of My Life на првом месту америчке листе синглова. Касаније те године је добио и Греми награду.

1978. Дајер Стрејтс су објавили први сингл Sultans of Swing, плативши снимање 120. фунти.

1979. Супертрамп су са својим албумом ”Breakfast in America” на првом месту америчке листе албума. Са плоче су се издвојиле песме The Logical Song, Goodbye Stranger и Take the Long Way Home.

1979. Ерик Клептон је у својој кући прославио недавно венчање са Пети Бојд. У башти је била мала позорница на којој се Ол стар екипа гостију у виду Пол Макартнија, Џорџа Харисона, Ринго Стара, Мика Џегера у једном тренутку укључила у струју и уз хитове Литл Ричарда и Едија Кохрана веселила до касно у ноћ.

1997. Амон Тобин је објавио свој други албум ”Bricolage”.

2010. По анкети радио станице Класик рок песма Stairway To Heaven од групе Лед Цепелин је проглашена најомиљенијом рок песмом у Великој Британији.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије