У лијепом, старом граду Вишеграду

Председник Србије Борис Тадић и премијер РС Милорад Додик отворили пругу уског колосека Мокра Гора-Вишеград. Воз "ћиро" стигао у Вишеград први пут после 32 године.

Грађани Вишеграда у Републици Српској овацијама су данас дочекали председника Србије Бориса Тадића и премијера РС Милорада Додика који су отворили пругу уског колосека Мокра Гора-Вишеград.

У тај град на Дрини воз "ћиро" данас је стигао први пут после 32 године.

Тадић је том приликом истакао да значај ове пруге није само симболички и изразио наду да ће као и са оне стране Дрине пруга допринети развоју туризма и отварању радних места.

Председник Србије је истакао да има много заједничких пројеката са његовим "другом Милетом Додиком", који повезују људе са ове и оне стране Дрине.

"Тако ће бити док обављамо наше мандате и не само због специјалних веза", додао је.

Тадићу се, како је рекао, посебно допало што на возу пише ЈЖ - што је скраћена некадашњих Југословенских железница.

"То нас враћа у стара сећања и томе се радујем", рекао је Тадић.

Премијер РС је истакао да се политичари мере по томе шта оставе иза себе, а да Тадић и он остављају значајне пројекте. Према његовим речима, у обнову те уске пруге уложено 12 милиона конвертибилних марака (око шест милиона евра).

Тадићев и Додиков говор често је прекидан аплаузима, а више од 1.000 људи који су се окупили да дочекају "ћиру", посебно су били одушевљени Додиковим речима: "Први пут је овде председник Србије и први пут је овде Борис Тадић".

Популарни "ћиро" од 1978. године није "кашљуцао" овим пругама када су укинути уски колосеци. Та уска пруга изграђена је 1906. године и била је једна од најскупљих инфраструктурних пројеката у то време - коштала је килограм злата по метру.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара