Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Србија упутила хуманитарну помоћ Гази, први авион слетео у Египат; Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас

Сукоб Израела и Хамаса – 217. дан. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да Израел нема избора осим да уништи Хамас, укључујући и припаднике те групе у граду Рафи. Са друге стране, Хамас је навео да је "лопта у потпуности у рукама" Израела када је реч о преговорима о примирју. Министарство здравља у Гази саопштило је да су од 7. октобра убијена 34.943 Палестинца. Помоћ из Србије за Газу слетела у Египат.

Србија упутила хуманитарну помоћ Гази, први авион слетео у Египат; Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас Србија упутила хуманитарну помоћ Гази, први авион слетео у Египат; Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас

Последња рунда преговора о примирју у Појасу Газе је завршена је без договора након што је Израел посредницима, укључујући САД, Египат и Катар, указао на резерве које Тел Авив има када је у питању предлог Хамаса о таоцима, рекао је израелски званичник за Ројтерс.

Израелска делегација вратила се из Каира, а ИДФ је саопштио да наставља војне операције широм Појаса Газе и граду Рафи према раније утврђеном плану.

Реаговао је председник САД Џозеф Бајден и поручио да ће Вашингтон обуставити испоруку одређеног оружја Тел Авиву уколико израелске снаге изврше велику копнену инвазију на Рафу, док је пошиљка планираних бомби већ обустављена. 

Тел Авив истиче да је разочаран одлуком Беле куће. Ако буде неопходно, Израел ће се сам борити против непријатеља, поручио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Огласила се и Светска здравствена организација (СЗО) и упозорила да на југу Појаса Газе залиха горива има за наредна три дана, те да је једана болница већ затворена услед недостака горива и медицинских материјала.

Деца у граду Рафи на југу Појаса Газе налазе се на "ивици преживљавања" због тога што је израелска војска затворила гранични прелаз Рафа чиме је онемогућена достава хуманитарне помоћи, упозорила је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова.

Бивши амерички председник и садашњи председнички кандидат Републиканске странке Доналд Трамп критикиковао је актуелног шефа државе Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена због његовог условљавања испоруке америчког оружја Израелу.

"Бајден је на страни Хамаса, води свет у Трећи светски рат", поручио је Трамп.

У међувремену је настављена ексхумација тела Палестинаца из масовне гробнице у Шифи.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је да је влада Словеније покренула процедуру за "признање независне, суверене државе Палестине".

Брод са пакетом хуманитарне помоћи кренуо је из Кипра ка Гази.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара