Читај ми!

Британски "тајфуни" надлетали Ирак и Сирију

Британски борбени авиони су учествовали у обарању дронова, које је Иран испалио у правцу Израела. Ипак, званично није наведено да ли су "тајфуни" успешно и оборили иједан ирански дрон.

У саопштењу британског министарства одбране стоји да ће Британска краљевска авијација "одбити сваки напад из ваздуха у радијусу операција", које се воде против Исламске државе под званичним називом Шејдер (Бацач сенке).

У том тексту се не прецизира да ли су британски авиони успешно оборили иједан ирански дрон.

Британско министарство одбране једино прецизира да су "тајфуни", који су стационирани у Акротирију на Кипру, надлетали Ирак и Сирију.

Британски министар одбране Грант Шапс је путем друштвене мреже Икс (Твитер) "оштро осудио безуман ирански напад из ваздуха на Израел".

Претходно је британски премијер Риши Сунак осудио ирански напад, оценивши да "поспешује ризик од распламсавања напетости и дестабилизовања целог региона".

"Иран је поново исказао своју намеру да сеје хаос у сопственом дворишту", тврди Сунак, који понавља да ће Британија наставити да ојачава "безбедност свих партнера у том региону, укључујући Ирак и Јордан".

У јутрошњем интервјуу за ударни политички програм Би-Би-Сија, британска министарка здравља Викторија Аткинс није могла ни да потврди, ни да демантује да ли су британски авиони оборили иједан пројектил испаљен на Израел.

На питање британског јавног сервиса да ли су чланови владе консултовани пре акција борбених авиона, министарка Аткинс само је констатовала да је "круг оних, који знају нешто о тим операцијама изузетно узак".

Описујући ирански напад као "неприхватљив", лидер опозиционих лабуриста сер Кир Стармер истиче да је "међународна заједница уједињена у позивима на уздржаност". 

"Жалимо што је Иран поново изабрао другачији, опаснији пут", наводи се у саопштењу лидера опозиције у Британији.

Министарка унутрашњих послова британске владе у сенци Ивет Купер најављује да лабуристи траже да се премијер Сунак у понедељак обрати парламенту због "озбиљности ситуације и реалне забринутости због могуће ескалације сукоба" на Блиском истоку.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво