РТС у Москви: Тишина на улицама, полиција на сваком кораку, појачане антитерористичке мере

Иако се полако нормализује живот у Москви, велики број људи се и данас окупио на месту где се догодио терористички напад. На улицама приметан велики број полиције и антитерористичке мере.

Басматски суд у Москви одредио је притвор до 22. маја четворици осумњичих за које се сумња да су директно учествовали у нападу на тржни центар у МосквиКако су пренели руски медији, један од осумњичених признао је да је 1998. годиште, да је поријеклом из Таџикистана, да је радио у фабрици Паркета, управо у овој области где се и налази "Крокус сити хол".

Оно што може да се сазна из руских медија, приликом хапшења он је рекао да је то урадио због новца.

Надлежни су званично саопштили у суботу након хапшења када је приведено 11 особа да су четворица за које се сумња да су директно учествовали у нападу, заправо пронађени на граници са Украјином, да су имали контакте са украјинске стране и да им се, како се каже, припремао пролаз за прелазак у Украјину.

Те наводе Украјина је брзо демантовала, али истрага се наставља. Том приликом од председника Русије могло се чути да ће они за које се утврди да су одговорни за овај терористички напад бити правично и неизбежно кажњени.

Русија је прошле године, негде у ово време, пооштрила казне за издају и за тероризам. За оне који почине кривично дело издаје прети доживотна робија, а за тероризам максимална казна са 15 година пооштрена је на 20.

У првим сатима после напада Исланска држава преузела је одговорност за напад, али званична Москва и није коментарисала до овог тренутка те наводе.

Истрага се наставља и наставља се и рад на санацији згреда.

Последњи спратови су изгорели и јуче се могло видети на руским телевизијама како изгледа унутра, остао је само пепео, велика количина отпада и рушевина.

Велики број возила, механизација је ту, ту је и даље, полиција и наставља се рад на томе.

Упркос томе што је данас радни дан и што се полако нормализује живот у Москви, велики број људи се и данас окупио на месту где се догодио терористички напад, они и даље долазе, полажу цвеће, остављају играчке јер међу страдалима има и деце, пале свеће и моле се за оне који су страдали.

Зграде у околини места где се догодио терористички напад, данас неће радити.

Јуче је био дан националне жалости, али у појединим регионима због онога што се овде догодило у петак увече је проглашена и тродневна жалост.

То значи да су отказани сви културни, забавни догађаји, позоришта у Москви су отказала све представе које требало да се играју током викенда, поједини музеји су потпуно затворили своје врата за јавне догађаје, могуће су само индивидуалне посете.

Тишину у Москви јуче је накратко прекинула вест са московског аеродрома да је жена након укрцавања на лет пријавила да у ручном пртљагу има бомбу. Прегледом је утврђено да није било никаквих експлозивних направа, али такве вести узнемирују.

Због тога надлежни даље инсистирају и упозоравају грађане да не одлазе на места где се окупљава велики број људи.

На снази су повећане антитерористичке мере. То значи да је полиција буквално на сваком кораку.

Екипа РТС-а сведочи да јој сваког дана прегледају детаљно опрему и торбе и посебним уређајима скенирају оно што се налази у ранчевима. Велика је опрезност. 

Јуче је у метроу неколико пута нестала струја и тачно се види по реакцији оних који су присутни да ником није ни пријатно ни свеједно.

И даље су на снази повећане антитерористичке мере. Полиција дежура на сваком кораку и сви страхују од онога што је познато као копикет феномена, а то је да се у првих неколико дана од овакве трагедије не понови нешто слично. Екипа РТС-а остаје у Москви.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво