Руски истражни комитет: Могућа веза напада на "Kрокус сити хол" и рата у Украјини

Руски Истражни комитет проверава да ли су представници украјинских специјалних служби и исламистичких терористичких организација умешани у организацију и финансирање терористичког напада на "Kрокус сити хол" дворану у Московској области, наводи се на Телеграм каналу тог тела.

"Настављамо да спроводимо низ истражних радњи и оперативних мера за проверу умешаности представника украјинских специјалних служби и међународних исламистичких терористичких организација у организовање и финансирање терористичког напада", наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Истражни комитет саопштио је такође да су у телефону једног од оптужених за терористички напад у "Kрокус сити холу" пронађене фотографије људи у маскирним униформама са заставом Украјине.

"На телефону терористе пронађене су фотографије људи у маскирним униформама са украјинском заставом испред порушених кућа.

Ови подаци могу да указују на везу између почињеног терористичког напада и спровођења 'специјалне војне операције'", наглашава се у саопштењу.

Истрага је утврдила да су нападачи изабрали за мету "Kрокус сити хол" по налогу лица које је руководило њиховим акцијама.

"На годишњицу почетка специјалне војне операције, 24. фебруара 2024. године ујутру, један од саучесника је, по налогу тог лица, нашао на интернету фотографије улаза у зграду 'Kрокус сити хол' и прилазних путева до ње и послао му их", истиче се у саопштењу, преноси Спутњик.

У терористичком нападу у "Kрокус сити холу" погинуле су 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља.

Четворица осумњичених, који су према истрази, напад извршили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим "реноом" покушавали да побегну у Украјину.

Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити. Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара