Читај ми!

Абортус на гласачком листићу – Трамп: Забрана прекида трудноће после 15. недеље делује разумно

Да ће право на абортус бити једна од кључних тема предизборне кампање, Џозеф Бајден је поручио Трампу пре две недеље рекавши да су напори републиканаца за ограничавање абортуса "напад на слободу". А бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да му забрана абортуса после 15. недеље трудноће делује – разумно. Трамп је додао да би подржао изузетке из те забране, као што су жртве силовања, случајеви инцеста и уколико је угрожен живот мајке.

Абортус на гласачком листићу – Трамп: Забрана прекида трудноће после 15. недеље делује разумно Абортус на гласачком листићу – Трамп: Забрана прекида трудноће после 15. недеље делује разумно

На америчким изборима у новембру 2024, абортус ће се, нема сумње, наћи на гласачком листићу. Рекло би се да је Доналд Трамп прихватио изазов актуелног председника САД Џозефа Бајдена од пре неколико недеља у Конгресу.

Бивши амерички председник изјавио је данас да му забрана абортуса после 15. недеље трудноће делује – разумно, али да би свакако подржао изузетке из те забране, као што су жртве силовања, случајеви инцеста и уколико је живот мајке угрожен, преноси Ројтерс.

"Број недеља... људи се слажу – око 15. И ја сам размишљао у том смислу. И доћи ће се до нечег што је веома разумно.... Чак се и они са крутим ставовима слажу, чини се, 15 недеља је број око кога се људи слажу", рекао је Трамп у интервјуу за радио станицу WABC.

Трамп републиканцима: "Победите прво на изборима!"

Иако је питање имиграције централно у његовој кампањи, за републиканце су на врху приоритета и питања као што је абортус и слање америчких фондова у иностранство. Трамп је, зато, додао да ће о томе имати шта да каже у наредном периоду, а републиканцима који заговарају још строжу забрану абортуса је поручио:

"Постоји проблем, најпре морате победити на изборима. А иначе, одмах бисте се вратили тамо где сте почели."

Да ће право на абортус бити једна од кључних тема предизборне кампање Џозеф Бајден је Трампу ставио до знања у свом обраћању нацији у Конгресу, 8. марта ове године. 

Председник Бајден је, између осталог, рекао да су напори за ограничавање абортуса "напад на слободу", и дословно исмејао одлуку Врховног суда којом је поништена пресуда "Роу против Вејда", и то пред члановима Врховног суда који седели су само неколико корака даље од њега, пренео је Глас Америке.

Бајден је такође пожелео добродошлицу Kејт Kокс, мајци из Даласа чији је фетус био у фаталном стању које је довело у опасност њено здравље.

Морала је да напусти државу да би абортирала.

„Боже мој“, рекао је Бајден, „које ћете слободе следеће одузети?“, питао је Бајден у Конгресу.

Кључно питање за нови Бајденов мандат?

Током већег дела своје каријере, Бајден није истицао право на абортус. Он је у овом говору, дакле, показао колико верује да би то питање могло да буде кључно за нови мандат, стоји у извештају Асошијејтед преса који је пренео Глас Америке.

Председник САД Џозеф Бајден је критиковао републиканце због ограничавања репродуктивних права пошто је Врховни суд, у којем су тројица судија које је именовао Трамп, обезбедили већину за поништење историјске пресуде "Роу против Вејда" којом је признато уставно право на абортус.

Након те пресуде, републиканци су увели рестриктивније законе о абортусу у више од десет држава.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво