Читај ми!

Десничар Вилдерс неће бити премијер – Холандија чека "ванпарламентарни кабинет"

Герт Вилдерс, лидер холандске крајње десничарске партије, спреман је да одустане од премијерске функције јер није обезбедио подршку. Вилдерс и други десничарски лидери који су преговарали о коалицији остају у парламенту до избора новог кабинета, који би могао да буде "ванпарламентарни". У том случају, владу би чинили стручњаци и политичари који не морају да буду директно везани за парламентарну већину, али би уско сарађивали са Доњим домом.

Лидер холандске крајње десничарске Партије слободе Герт Вилдерс (ПВВ), чија је партија победила на прошлогодишњим ванредним парламентарним изборима, саопштио је да је спреман да одустане од намере да води владу.

Вилдерс је навео да није успео да обезбеди подршку свих партија са којима је преговарао о коалицији.

"Могао бих да постанем премијер само ако би то подржале све странке коалиције. А то се није десило. Желео бих прави кабинет, мање избеглица и имиграције, са Холанђанима на првом месту. Љубав према својој земљи и бирачима већа је и важнија од моје позиције. Волим Холандију", написао је Вилдерс на Иксу (Твитеру).

Вилдерс је често и током кампање обећавао да ће "вратити државу Холанђанима". 

Останак у парламенту

Лидери Вилдерсове Партије слободе, Народне партије за слободу и демократију (ВВД), Новог друштвеног уговора (НСЦ) и Покрета пољопривредника-грађана (БББ), између којих су вођени преговори о стварању коалиције, постигли су договор да остану у парламенту у случају формирања новог кабинета, пренео је холандски јавни сервис НОС

Лидери преосталих странака са којима је Вилдерс преговарао заузели су став да су спремни да наставе са текућим разговорима једино ако се сва четири страначка лидера усагласе да не буду директно у влади. 

Преговори о стварању такве коалиције сада се воде под посредничком улогом бившег сенатора Кима Путерса, уједно и председника Савета за социјална и економска питања.

Странке нису могле да се договоре о стварању традиционалне већинске коалиције, у којој лидеру победничке партије припада и место премијера.

Шанса за нову коалицију

Вилдерс и остали лидери који су учествовали у преговорима о коалицији и даље ће бити посалници, преносе холандски медији, позивајући се на неименоване изворе у влади.

Десничарске странке које су преговарале о новој влади истакле су да желе да постигну концизни коалициони споразум, а извори наводе да је то једини начин да те странке пробају да склопе договор. 

Извори су такође открили да ће странке између себе одлучивати кога ће предложити за премијера и друге позиције у кабинету, а намера је да се лидери партија нађу у Доњем дому.

У овако замишљеној влади, познатој и као "ванпарламентарни кабинет", места могу попунити и политичари из других партија и друге личности који су стручњаци у одређеној области и нису везани за парламентарну већину. 

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара