Протест пољопривредника наставља се широм Француске, најављена блокада Париза тракторима

Француски пољопривредници, који траже боље плате и услове живота, најавили су да ће блокирати осам ауто-путева који повезују Париз са остатком земље, док је из Владе саопштено да ће 15.000 полицијаца бити мобилисано да се спречи улазак трактора у престоницу и веће градове. Из министарства пољопривреде Француске, у међувремену, најављено је да ће земља "ове недеље" променити прописе ЕУ да би помогла пољопривредницима.

Министар пољопривреде Француске Марк Фесно изјавио је да ће земља ове недеље променити еколошке прописе ЕУ који се тичу пољопривредних површина како би се помогло француским пољопривредницима.

"У наредних 48 сати ставићемо одређене мере на сто", најавио је Фесно.

Француски пољопривредници који, међутим, протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, најавили су опсаду Париза са 600 трактора, блокадом осам ауто-путева који повезују престоницу са остатком земље. 

Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Иако је Влада одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике и најавила мере за смањење финансијских и административних такси за фармере, највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА (Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles) саопштио је да ће наставити протесте.

Истовремено, и фармери широм Европе започели су протест јер сматрају да ЕУ не чини довољно да им помогне са међународном конкуренцијом и глобализацијом.

Одговор полиције 

За то време, француска влада је најавила да ће 15.000 полицајаца бити мобилисано да спречи улазак трактора у Париз и веће градове.

Министар унутрашњих послова Француске Жерал Дарманен разговарао је са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника.

Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.

Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или ако јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара