Водитељка у Аустралији поделила објаву Хјуман рајтс воча и добила отказ

Само три дана након што је почела да води јутарњи програм на аустралијском Еј-Би-Сију, новинарка либанског порекла Антоанета Латуф добила је отказ. Као разлог медијска кућа наводи то што је Латуф на друштвеним мрежама поделила пост организације "Хјуман рајтс воч" о рату у Гази.

Иако јој је речено да јој добро иде у улози водитељке јутарњег програма, аустралијски Еј-Би-Си је отпустио новинарку Антоанету Латуф. Наређење је, како јој је шеф рекао, дошло “одозго“, преноси Би-Би-Си.

Латуф, иначе Аустралијанка либанског порекла, тврди да је медијска кућа за коју је радила поклекла под спољним притиском, те да су је отпустили због политичког мишљења и расе. Зато подноси тужбу.

Те тврдње Еј-Би-Си негира и наводи да је водитељка отпуштена јер је прекршила правила куће о друштвеним мрежама, тиме што је поделила објаву организације "Хјуман рајтс воч" о рату у Гази.

Би-Би-Си наводи да је ангажовање Антоанете Латуф за водитељку јутарњег програма довело до лобирања произраелских група, које су је оптужиле за антисемитизам и за пристрасност.

Ова 40-годишњакиња истакла се у јавности као активисткиња која се залаже за борбу против расизма, дискриминације у медијима и за ширење свести о менталном здрављу.

И пре него што ју је Еј-Би-Си ангажовао, била је предмет критика због објава на друштвеним мрежама, у којима је осудила напад на палестинске цивиле, оптужујући Израел да циља и убија новинаре.

У делу јавности гнев је изазвао и чланак, међу чијим ауторима је и Латуф, у којем стручњаци за верификацију садржаја доводе у питање аутентичност снимка на којем пропалестински демонстранти на маршу у Сиднеју наводно узвикују “Гази Јевреје“.

Иначе, Еј-Би-Си има строга правила за запослене о друштвеним мрежама, која забрањују постове који могу наштетити репутацији те медијске куће.

Латуф је била њихова стална сарадница и пристала је на ограничену употребу друштвених мрежа. Међутим, тврди да јој је речено да је дељење информација из “угледних“ извора, као што су групе за људска права, у реду.

Вођена тиме, 19. децембра поделила је објаву "Хјуман рајтс воча", у којој се наводи да Израел користи гладовање као оруђе рата - што Тел Авив негира.

Отпуштање Антоанете Латуф изазвало је негодовање у јавном мњењу и отворило питања о независности тог емитера и подршци коју пружа запосленима, посебно онима који се културолошки разликују и који су најчешће на удару.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара