Читај ми!

Сијарто: Министри ЕУ без одлуке о почетку преговора са Украјином

Није донета одлука о почетку преговора о чланству са Украјином, рекао је након заседања министара земаља чланица у Бриселу, министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто за медије у тој земљи.

"Хтели су да донесу политичку одлуку, а ми сматрамо да треба поштовати правила и услове приступања и да Украјина и Европска унија нису спремне за убрзане преговоре о чланству", навео је Петер Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је истакао да је ситуација у ЕУ данас таква "да су у мањини државе које су за проширење уније".

Указао је да је десет година од када није примљена ни једна земља у ЕУ, а шест година како нису завршени преговори о приступању ни са једном земљом.

Подсетио је да је Македонија кандидат од 2005. године, Албанија од 2014, Црна Гора од 2010, а Србија од 2012. године.

"Са Србијом нисмо стању ни да отворимо поглавља за које су апсолутно спремни. Како смо дошли у ту ситуацију? Увек је нека земља блокирала приступне преговоре. Мађарска сада такође има право на свој став, иако то није у сагласности са ставовима бриселске администрације, закључио је Сијарто у Бриселу.

Кулеба: Позитивни сигнали из Мађарске и Словачке 

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да ће се разговори у Европском савету о почетку преговора о приступању ЕУ наставити до последњег тренутка, као и да нема ниједне земље која не жели да види Украјину као део Европске уније.

"Не постоји ниједна држава ЕУ која не жели да види Украјину као део Европске уније. Постоји само једна земља која жели спорији процес приступања и да пажљивије проучи последице тог приступа, а то је Мађарска", рекао је Кулеба.

Навео је да је јуче разговарао са мађарским колегом Петером Сијартом, који му је потврдио да се Мађарска у принципу не противи чланству Украјине у ЕУ, преноси Укринформ.

Такође је напоменуо да је данас украјинска страна примила први незванични сигнал из Мађарске и отворен став Словачке, који, како је оценио, отварају нове могућности.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара