Читај ми!

У 2023. години глобално загревање 1,4 степена; Гутерес : Живимо климатски колапс у реалном времену

У Уједињеним Арапским Емиратима одржава се Самит о клими у организацији Уједињених нација КОП 28. Генерални секретар УН Антонио Гутерес је рекао да смо ове године видели како се многи у свету суочавају са пожарима, поплавама и растућом температуром. Рекордно глобално загревање требало би да натера светске лидере да делују, поручио је Гутерес. Председник Србије Александар Вучић учествује на самиту у Дубаију.

У 2023. години глобално загревање 1,4 степена; Гутерес : Живимо климатски колапс у реалном времену У 2023. години глобално загревање 1,4 степена; Гутерес : Живимо климатски колапс у реалном времену

Светски лидери, представници Влада и делегати из целог света стижу у Дубаи, како би сутра учествовали на годишњем самиту Уједињених нација о климатским променама, познатијем као КОП 28.

Домаћини самита су шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес. Церемонија отварања Самита почеће у 12 сати по локалном времену (9 по средњоевропском).

Месец дана пре краја 2023. већ је познато да ће ова година достићи глобално загревање од 1,4 степена у односу на прединдустријски период, изазивајући "заглушујућу какофонију" и температурне рекорде, саопштила је Светска метеоролошка организација (СМО).

"Живимо и пролазимо кроз климатски колапс у реалном времену", рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес на отварању самита КОП 28 у Дубаију, пренео је Гардијан.

Гутерес је говорио на представљању климатског извештаја СМО, на којем је речено да је 2023. година најтоплија година од како се врше мерења, топлија и од 2016. године, када је температура била за 1,2 степена виша него у прединдустријском периоду.

"Емисије штетних гасова су рекордно високе. Глобалне температуре су рекордне. Морски нивои достижу рекорде, а лед на Антарктику је рекордно низак", рекао је генерални секретар СМО Петери Талас.

Извештај, међутим, не значи да ће свет прећи праг од 1,5 степени, за који научници кажу да је плафон за избегавање катастрофалних климатских промена у склопу Париског споразума из 2015. године.

"Ове године смо видели бројне заједнице у свету како су погођене пожарима, поплавама и растућом температуром. Утицај је поражавајући. Рекордно глобално загревање требало би да натера светске лидере да делују", рекао је Гутерес.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије