Читај ми!

Групна фотографија на КОП 28 у Дубаију без појединих лидера због присуства Лукашенка

Председници Литваније, Летоније и Пољске одбили су да учествују у званичном заједничком фотографисању светских лидера на климатском самиту KОП 28 у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима, због присуства белоруског председника Александра Лукашенка.

Шефица кабинета председника Пољске Анджеја Дуде објавила је на друштвеној мрежи Икс да он није био на групном фотографисању на самиту КОП 28 у Дубаију. 

"Разлог је присуство диктатора Белорусије Александра Лукашенка. Ни председници Литваније и Летоније Гитанас Науседа и Рдгарс Ринкевичс нису позирали са председником Анджејом Дудом", саопштила је Гражина Игначак Бандих, преноси пољска агенција ПАП.

Шефовима држава и влада који су се окупили у Дубаију на климатским преговорима УН придружио се и Лукашенко, којег челници Европске уније оптужују за репресију против белоруске опозиције и за савез са Русијом која је извршила агресију на Украјину.

"Било би лицемерно стати раме уз раме са лидером земље која је постала позадинска база за руску агресију на Украјину и разговарати о будућности света и климатским променама као да то није ништа“, рекао је литвански председник Науседа.

Он је додао да се заједничка фотографија зове и "породична" и да Лукашенко "није део наше породице“.

Литванија и Летонија, две бивше совјетске републике, међу најжешћим су руским критичарима и заговорницима повећања војне помоћи Kијеву.

Две балтичке земље и Пољска оптужиле су власти у Минску да стоје иза масовног прилива миграната у ЕУ, у покушају да дестабилизују регион.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије