Читај ми!

Протест против антисемитизма у Лондону, број напада на Јевреје многоструко већи од 7. октобра

Преко шездесет хиљада људи учестовало је на демонстрацијама против антисемитизма у Лондону. Број напада на Јевреје у Британији шеснаест пута је већи него пре 7. октобра.

Десетине хиљада људи изашло је на улице Лондона, под будним оком полиције са земље и полицијских хеликоптера из ваздуха, да би дигли свој глас против нарастајућег антисемитизма у Британији, али и широм света.

Туристички водич Кејти Ворт поручује да у Британији нема места за расизам. "Сви смо једнаки и потпуно је неприхватљиво ово што се Јеврејима тренутно дешава“, каже Вортова.

На самом почетку демонстрација ухапшен је лидер Лиге за одбрану Енглеске Тони Робинсон, који се сукобио са полицијом током контрамитинга на Дан примирја пре две недеље.

Организатори данашњег скупа сматрају га непожељним.

Јеврејска заједница последњи пут је изашла на британске улице 8. октобра реагујући на масовна убиства, које је Хамас починио у Израелу. Од тада су у Британији забележена 554 антисемитска инцидента.

Неколицина новинара Јевреја дала је отказ у Би-Би-Сију због, како тврде, пропалестинске уређивачке политике британског јавног сервиса.

 Службеник Џејсон Абержан потресен је извештавањем медија у Британији.

"Људи се муче да разумеју шта се, заправо, дешава. Медији су изузетно подељени и ништа није јасно објашњено. Мислим да треба да направе корак уназад и увиде кроз шта све људи пролазе. Ја потичем из мешане средине. Долазим из Марока. Одгојен сам у већински муслиманској земљи. Некада смо живели као браћа", каже овај учесник протеста.

Један од организатора демонстрација из Кампање против антисемитизма Елена Прсина истиче да "међународна заједница треба да подржи Палестинце који се боре против Хамаса, уместо што сваљује кривицу на Израел".

Протесту против антисемитизма придружили су се британски војни ветерани, као и јавне личности, међу којима и бивши британски премијер Борис Џонсон са породицом.

Виђени су и актуелни министар за безбедност Том Тугендхат, као и његов колега из ресора за имиграцију Роберт Џенрик.

Програмер Иан Ламас се нада "да ће британска влада подржати јеврејску заједницу у њеним настојањима да заузда антисемитизам, који је у порасту и узима маха у друштву".

Протест је одржан испред Краљевског суда правде, што је британски еквивалент за Палату правде, управо зато да би се нагласило да је број напада на јеврејску заједницу у овој земљи порастао чак шеснаест пута од 7. октобра и наставља да расте.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара