Читај ми!

Турудић: Извесна даља радикализација Палестинаца у Гази, они одатле немају куда

Израелске операције у Појасу Газе настављене су и након договора о привременом прекиду ватре. Хамас је одговорио ракетирањем израелских територија. Ослобађање талаца и примирје одложени су за 24. новембар, наводе владини званичници, а преноси Би-Би-Си. Уредник ОКО портала Момир Турудић каже да ће споразум сигурно бити реализован, као и да је сваки дан примирја драгоцен. Упозорава да је извесна даља радикализација Палестинаца који и даље остану у Гази.

Ослобађање израелских талаца и палестинских затвореника одложено је за 24. новембарОчекује се да Хамас ослободи 50 талаца, жена и деце, у замену за пуштање 150 палестинских затвореника из израелских затвора.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је Вашингтон посредовао у постизању договора, а да ће Израел "платити мању цену". 

Момир Турудић каже да је, на неки начин, Израел платио мању цену и подсећа на размену из 2011. године, када је хиљаду палестинских заробљеника размењено за једног заробљеног израелског војника који је пет година био у заточеништву.

"С обзиром на то, ово јесте мања цена. Међутим, то што истиче Нетанјаху не значи да су посредовали само Американци. Очигледно је да је преко Катара, уз учешће Египта такође, ова, на неки начин, подземна скривена дипломатија, трајала јако дуго, још од почетка сукоба", каже Турудић.

Реализација споразума

Истиче и да ће према свему што је до сада речено, споразум сигурно бити реализован. 

Део договора се односи и на слање хуманитарне помоћи за Газу, а примирје ће трајати десет дана. Нетанјаху најављује да ће се "операције плана о уништењу Хамаса" потом наставити.

Турудић сматра да је, у тренутној ситуацији, апсолутно сваки дан примирја драгоцен за обе стране.

акар да се умири крв која кључа, и са једне и са друге стране, од самог почетка. Као и због хуманитарне помоћи и смањивања тензија. Када Нетанјаху каже да ће Израел остварити своје циљеве, ти циљеви нису јасно дефинисани. Један од основних циљева који су они поменули јесу да се напади од 7. октобра више никада не догоде, а да Израел никада не буде угрожен. Међутим, извесна је даља радикализација оних који остану у Гази, они одатле немају где", каже Турудић.

Наводи да не треба заборавити на догађај из 20. октобра, када је 86-годишња жена, Израелка, ослобођена из заточеништва у Гази, а која је приликом размене пружила руку маскираном и наоружаном борцу Хамаса који ју је допратио и рекла му "шалом" (мир).

"Колико год то звучало можда и идеалистички, то ће бити једини начин кад се све ово буде завршило да до неког решења дође. Неко ће морати некоме да пружи руку, чак и кад се буде десило ово што каже Нетанјаху, када Израел оствари све своје циљеве", истиче Турудић.

Катар – кључна улога и преговори који трају од почетка сукоба

Уредник ОКО портала наводи да је до договора о примирју дошло у седмој недељи рата због ескалације која је трајала у претходних, скоро, два месеца, а које је подразумевала борбу до уништења Израела и Хамаса и расељавање Палестинаца.

таквим околностима је тешко склопити било какав договор. И из онога што се већ види по извештајима који су објављени, преговори су трајали практично од самог почетка, али корак по корак, што је у оваквој ситуацији једино и могуће", каже Турудић.

Наглашава и кључну улогу Катара у посредовању. Како каже, Катар је имао кључну улогу и током преговора Вашингтона и талибана, као и да је тада споразум реализован јако дуго и полутајно све до реализације.

Хезболах и Западна обала

Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха.

Извештаји указују да је међу четворо или петоро убијених и син посланика Хезболаха у либанском парламенту.

Турудић каже да се, док траје примирје, неће десити ништа драстично, али да југ Либана, као и Западана обала, кључају и све већи број жртава повећава и вероватноћу да сукоб склизне у нешто чега су се до сада уздржавали и Хезболах и Израел.

"Морамо приметити да је у мору позитивних реакција свих светских и блискоисточних актера једино Јордан изразио неку врсту резерви, упозоривши на ситуацију на Западној обали. Јордан је на самој граници и сматра да свака даља ескалација и покушај провоцирања Палестинаца да се истерају са Западне обале у Јордан значи обустављање мировног споразума", закључује уредник портала Око Момир Турудић.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво