Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ тврди да је испод болнице пронашао Хамасов објекат за прављење ракета; СЗО: На сваких 10 минута у Гази умре једно дете

Четрдесет пети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска саопштава да је либански Хезболах за један сат испалио 25 ракета и три дрона камиказе, али и да је испод џамије у Гази пронашла Хамасов објекат за прављење ракет. Светска здравствена организација (СЗО) потврђује да је 28 превремено рођених беба, евакуисаних из болнице Шифа, безбедно стигло у Египат. Указује да на сваких 10 минута у Гази умре једно дете. Председник САД Џозеф Бајден верује да је договор о ослобађању талаца близу.

ИДФ тврди да је испод болнице пронашао Хамасов објекат за прављење ракета; СЗО: На сваких 10 минута у Гази умре једно дете ИДФ тврди да је испод болнице пронашао Хамасов објекат за прављење ракета; СЗО: На сваких 10 минута у Гази умре једно дете

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да број страдалих Палестинаца од почетка сукоба између израелске војске и Хамаса, премашио 13.000, од чега је 5.500 деце и 3.500 жена.

Са друге стране, Израелске одбрамене снаге (ИДФ) навеле су да је број погинулих војника порастао на 63.

Израелска војска саопштила је да је упала у куће високих званичника Хамаса у луксузном насељу Римал у Гази, изневши информацију да је пронашла око 35 тунела и велику количину оружја. 

Министар одбране Израела Јоав Галант, истовремено, изјавио је да је либански Хезболах од почетка сукоба испалио више од 1.000 пројектила на његову земљу.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи поручио је да упркос масовним бомбардовањима у Гази, израелске снаге нису у стању да униште милитантну групу Хамас, позвавши исламске владе да прекину политичке везе са Израелом.

За то време, евакуисана је 31 превремено рођена беба из болнице Шифа на северу Газе, потврдила је Светска здравствена организација, као и палестински званичници. Бебе ће са југа Газе бити пребачене у болнице у Египту.

Истовремено, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ тражио је да се хитно примени одлука Савета безбедности Уједињених нација о хуманитарним паузама у палестинској енклави.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије