Читај ми!

Вашар интернета – новац, рат, фудбал и расизам

Једна од безброј великих сала лисабонске арене подељена је на два дела – у једном се налазе инвеститори, док у другом идеје представљају младићи и девојке, убеђени да ће баш њихови пројекти, ако не променити свет, а оно бар привући пажњу људи из прве групе.

Вашар интернета – новац, рат, фудбал и расизам Вашар интернета – новац, рат, фудбал и расизам

Између ова два простора ограђена су места на којима се ове две групе састају. Млађи машу рукама, прстима прате разнобојне кривуље које се појављују по екранима, показују фотографије и надају се да ће добити новац за наставак пројекта.

У Лисабон је у последња два дана стигло око 900 људи којима на акредитацијама пише ”инвеститори”. Уз њих и бар још толико људи који, за њихов рачун, прате презентације малих компанија које нуде нова решења, револуционарне производе и свеже концепте безмало сваког проблема са којима се свет суочава.

Тек повремено, ходницима прозуји и каква звезда прошлих ”Веб самита”, попут Американке чија је компанија патентирала потпуно нову цуцлу, за коју бебе мисле да је уистину мајчина, па се на тај начин уштеди 150 милиона паковања хране за бебе и милијарде долара трошкова медицинске неге.

Звезда је и Украјинка, која је осмислила уложак који, осим основне намене ублажава бол, а ускоро ће моћи да открије и инфекције, као и још неке болести. Уз то, раствара се у води.

Свет за тај волшебни уложак није баш у потпуности спреман, па је рекламу за овај производ ”Фејсбук” прво прогласио за порнографски, а затим и политички обојен.

”Мета”, чији је ”Фејсбук” део, ионако је отказала учешће на самиту, због коментара донедавног шефа овог скупа Педија Косгрејва о рату између Израела и Палестинаца.

Извињења и оставка нису, међутим, успели да избаце политику са позорница вашара интернета, па је шеф ”Интерсепта” Енди Фишман, скоро бесно, поновио речи донедавног шефа самита да су ”ратни злочини - ратни злочини, чак и када их чине савезници”, упозоравајући да су од 7. октобра убијена 42 новинара.

Став Израелаца да палестинске новинаре третира као и припаднике Хамаса назвао је ”масакром” и ”геноцидом” у чему га је једнако гласно, али због снажног ирског нагласка не и толико разумљиво, подржао и аутор документарних филмова Шон Мареј.

Модераторка је брзо прешла на друге врсте претњи, попут напада преко друштвених мрежа.

Нешто раније, у великом аудиторијуму говорио је и некадашњи боксерски шампион, градоначелник Кијева Владимир Кличко, који је, набрајајући украјинске градове на које непрестано падају бомбе, затражио да се Русија и Белорусија у потпуности избаце са Олимпијских игара. Без неке претерано емотивне реакције из публике.

Много више пажње изазвао је Роберто Карлос, некадашња велика звезда Реала из Мадрида и бразилске репрезентације, који је на представљању нове друштвене мреже ”Страјвер” рекао да је као играч у пуно случајева био мета расистичких коментара.

”Играчи морају да буду паметни, јер не могу да реше те ствари. То морају да учине Уефа, Фифа и национални савези”, рекао је Роберто Карлос, чију су скоро сваку реченицу пратиле овације.

Мрежа коју промовише, наводно, у потпуности ће моћи да изолује било коју врсту вербалног насиља, па ће је ускоро користити неколико тимова из Премијер лиге и ”један веома важан” португалски тим.

Португалци из дела града у којем се налази лисабонска арена, пак, тврде да у целој земљи постоји свега један веома важан тим и да игра у црвеним дресовима.

Пошто су Гугл, Мета и Амазон због критика упућених Израелу одустали од ”Веб самита”, највећа звезда овогодишњег скупа био је председник платформе Alibaba.com, који је представио начин на који ће ова компанија укључити вештачку интелигенцију у премошћавање језичких баријера измећу клијената и добављача, чије ће рекламе моћи да се гледају на 18 језика.

На тај начин, тврди, нестаће последња препрека између 40 милиона компанија које пазаре на овој платформи и око 200.000 регистрованих произвођача. ”Паметни помоћник” већ користи око 2.000 компанија које су, од почетка новембра, повећале број контаката са клијентима за петину.

И на крају дана, готово сам се сударио са Челси Менинг, која је због откривања око 700.000 тајних података ”Викиликсу” осуђена на 35 година робије, али је после седам година помиловао тадашњи председник Америке Барак Обама.

На ”Веб самиту” је говорила о вештачкој интелигенцији, која је током неколико дебата на овом скупу готово проглашена за глобалну пошаст, или у најмању руку опасност за човечанство.

”Штета је већ направљена и ствари које су неке компаније урадиле је тешко сада исправити. Годинама су смишљено занемаривале етику и у овом тренутку једино што можемо да урадимо је да се ухватимо у коштац са тим проблемом”, рекла је Челси Менинг.

Шеф истраживачког тима на Институту за технолигију из Масачусеца, чувеног Ем-Ај-Тија, Ендрју Мекафи сматра, пак, да ће претерано увођење у ред истраживања начина за употребу вештачке интелигенције успорити научни рад, повећати трошкове, али да неће смањити ризике.

Челси Менинг је, критикујући вештачку интелигенцију, махом мислила на јужнокорејског робота који је смрскао радника пошто га је побркао са гајбом паприка. Мекафи је, пак, мислио на апликацију за учење језика ”Дуолинго”  чији су програмери тајно покренули тестирања.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво