Читај ми!

Оснивач пропале берзе криптовалутама проглашен кривим за превару клијената

Сем Банкман-Фрид, оснивач једне од највећих берзи криптовалутама Еф-Ти-Екс (FTX) проглашен је кривим због улоге коју је имао у банкроту те компаније и проневере више милијарди долара клијената.

После 15 дана сведочења и око четири и по сата већања, поротници су одлучили да Сема Банкман-Фрида прогласе кривим по седам тачака оптужнице за превару и заверу, преноси Си-Ен-Ен.

Овај 31-годишњак је због великог раста вредности биткоина и других криптовалута постао милијардер, а крахом своје берзе изгубио је све, укључујући и слободу.

Берза, која је покренута 2019. са седиштем на Бахамима, поднела је захтев за банкрот у новембру прошле године. Претходно се борила да прикупи новац како би спречила колапс, док су трговци журили да повуку шест милијарди долара са платформе за само 72 сата.

Тада се испоставило да је Банкман-Фрид тајно користио више милијарди долара средстава клијената како би одржао Еф-Ти-Икс.

Скоро годину дана од хапшења, Банкман-Фрид је проглашен кривим за крађу неколико милијарди долара са рачуна који су припадали клијентима Еф-Ти-Икса, као и за превару зајмодаваца сестринске компаније, хеџ инвестиционог фонда "Alameda Research", на чијем рачуну су се нашла средства клијената берзе.

Током суђења, Банкман-Фрид је рекао да је 2020. сазнао да средства клијената Еф-Ти-Икса држи "Alameda Research", али није предузео мере да их заштити. Када је касније у јесен 2022. открио да тај фонд дугује осам милијарди долара Еф-Ти-Иксу, нико није отпуштен.

Остале оптужбе за које је Банкман-Фрид проглашен кривим укључују превару инвеститора у Еф-Ти-Иксу и оптужбу за прање новца.

Тужилац Дамијан Вилијамс похвалио је пресуду пороте, истичући да влада нема толеранцију за превару и корупцију.

"Ови играчи као што је Сем Банкман-Фрид можда су нови, али ова врста преваре, ова врста корупције, стара је колико и време", рекао је тужилац.

Бранилац Марк Коен каже да поштују одлуку пороте, али да су разочарани њоме.

"Сем Банкман-Фрид остаје при својој невиности и наставиће да се снажно бори против оптужби на свој рачун", рекао је Коен.

Изрицање пресуде заказано је за крај марта 2024. године.

Суђење су пажљиво пратили регулатори, инвеститори и криптозаједница.

Еф-Ти-Икс је била једна од најпоузданијих берза криптовалутама.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво