Читај ми!

Расте економско присуство Републике Кореје на Блиском истоку

Јужна Кореја, која је у земљама Блиског истока традиционално присутна као продавац аутомобила и градитељ саобраћајне и друге инфраструктуре, настоји да се на тржиште богатих земаља Персијског залива пробије и као инвеститор и испоручилац наоружања и паметних технологија за области попут пољопривреде и медицине

Крајем октобра јужнокорејски председник Јун Сук Јол боравио је у званичној посети Катару и Саудијској Арабији, где је, чини се, успешно пропагирао технолошке и индустријске могућности своје земље.

И док је због израелско-палестинског сукоба, који прети да измакне контроли и претвори се у шири сукоб, неизвесно да ли ће ишта од договореног бити реализовано, Јун, који је почетком године посетио и Уједињене Арапске Емирате, има доста разлога да буде задовољан резултатима своје економске офанзиве на богате земље Персијског залива.

Богата размена

Јун је, у пратњи чак 130 бизнисмена, посетио Ријад где је, пишу медији у Источној Азији, потписано 46 предуговора и уговора између јужнокорејских предузећа, са једне, и саудијских компанија и државних институција, са друге.

Међу њима је посебно значајан уговор о заједничком почетном улагању од 500 милиона долара који су постигли "Хјундаи", див аутомобилске индустрије, и Јавни инвестициони фонд Саудијске Арабије о изградњи фабрике возила у арапској држави, с чијих производних линија би почев од 2026. године требало да силазе електрични и аутомобили с мотором на унутрашње сагоревање. То ће бити прво постројење "Хјундаија" на Блиском истоку.

Представници корејског предузећа из области информационих технологија и комуникација "Нејвер" одлазе кући с уговором о дигитализацији административног управљања у пет саудијских градова, укључујући и престоницу, чија је вредност сто милиона долара.

Саудијска Арабија тражи инвеститоре и извођаче радова за свој футуристички пројекат изградње града НЕОМ-а. Он би практично требало да буде непрекинута грађевина дуга 170 километара и висока 500 метара, која ће коштати око 500 милијарди долара и која је део ширег саудијског програма за развој државе и стимулисање привреде "Визија 2030".

Јунова четвородневна посета Ријаду заправо је узвратна, јер је у Сеулу, у новембру прошле године, боравио саудијски престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Тада је договорена економска сарадња у износу од 29 милијарди америчких долара, која, између осталог обухвата и учешће "Самсунга" и "Хјундаија" у пројекту изградње НЕОМ-а.

"Самсунг" и "Хјундаи" ће заједно радити на конструкцији тунела и железничке пруге, те производњи возова који као гориво користе водоник.

Јужнокорејци, који се последњих година намећу као један од три или четири највећа светска продавца наоружања, нарочито високу зараду очекују од испорука оружја и трансфера војних технологија. Кабинет председника Јуна недавно је саопштио да се довршавају два велика уговора са Саудијском Арабијом о продаји јужнокорејског оружја и уступању технолошког знања у областима противракетне одбране и артиљерије.

Јужнокорејски бродови неопходни за катарски извоз природног гаса

Јужнокорејски бродоградитељи, који су све до претпрошле године, када су их са трона свргли Кинези, предводили свет по броју поруџбина, у Катару су имали разлога за задовољство, јер су током посете председника Јуна организатору последњег Светског првенства у фудбалу са домаћинима ставили потпис на уговор о изградњи 17 бродова за транспорт природног течног гаса за потребе државног предузећа "Катар енерџи". Та наруџбина ће Катар, један од највећих светских извозника гаса, коштати близу четири милијарде америчких долара, а бродове ће испоручити "Хјундаи тешка индустрија".

Јужнокорејске фирме би као резултат посете Катару требале да остваре још неколико стотина милиона долара прихода кроз испоруку соларних панела, аутономних возила, технологије за успостављање "паметних" пољопривредних фарми и друго.

Економска размена са УАЕ

Као резултат Јунове посете Уједињеним Арапским Емиратима у јануару ове године, две земље су управо крајем прошлог месеца постигле коначни договор о слободној трговини, којим ће, између осталог, постепено бити укинуте царине на увоз јужнокорејских аутомобила и електронике. Од свог домаћина шеика Мохамеда бин Заједа, писали су јужнокорејски медији почетком године, председник Јун је добио обећање о инвестиционој инјекцији од чак 30 милијарди долара.

Сеул, чија је трговинска размена са Емиратима прошле године износила близу 20 милијарди долара, нада се да ће имати прилику да тој арапској земљи, поред својих знања у области нуклеарне енергије, у будућности испоручи и доста наоружања, софтвера за управљање болницама и дијагностику канцера, те других савремених технологија.

Јужнокорејска економија ће и ове године, процењује се, остварити раст (око 1,4%), али ће он бити осетно мањи него претходне (2,2%). Зато је за владу у Сеулу продубљивање економске сарадње с имућним блискоисточним земљама веома важно, нарочито у контексту притиска америчке администрације да њене компаније смање зависност од кинеског тржишта и прекину пословне везе с Русијом.

Јужна Кореја управо приводи крају изградњу прве нуклеарне централе у УАЕ и на Арапском полуострву уопште. Она је вредна двадесет милијарди долара и састоји се од четири реактора, од којих су три већ прикључена на дистрибутивну мрежу. То је истовремено и прво нуклеарно постројење које Република Кореја подиже у иностранству. Куриозитет је да се у УАЕ налази и 150 јужнокорејских војника чији је задатак да се старају о безбедности градилишта.

Такође, Јужна Кореја је недавно за три и по милијарде долара Емиратима продала свој противваздухопловни систем средњег домета "чонгунг 2 (срп. "небески лук 2"), што представља деби тог оруђа у иностранству. С обзиром на геополитичку припадност Јужне Кореје западном блоку, интересантно је да је он развијен у сарадњи са чувеним руским произвођачем "Алмаз-Антејом".

Јужнокорејска очекивања и потребе

Јужна Кореја, наравно, од раније је економски присутна у државама Залива, нарочито у сектору грађевинарства, а позната је и по продаји електричних уређаја и аутомобила. Она је њихова крупна муштерија када су у питању нафта и гас. Прошле године економска размена између Републике Кореје и Саудијске Арабије достигла је чак 46,5 милијарди долара. Обим трговине између Сеула и целог Блиског истока износио је укупно 127 милијарди.

Један од основних циљева Јунове посете земљама Персијског залива је управо било то да се економска сарадња са њима прошири и на друге области, ван грађевинарства и енергетике. 

Интересантно је и да је Јун први јужнокорејски председник који је званично посетио Саудијску Арабију и Катар.

С обзиром на то да се чврсто определила за амерички геополитички блок, те увела санкције Москви због интервенције у Украјини, Јужна Кореја не може да се ослони на руску нафту, па је за њу важност великих произвођача с Блиског истока додатно порасла.

Отуд, јављају јужнокорејски медији, национална нафтна компанија те азијске државе током посете председника Јуна Ријаду је потписала уговор са саудијском корпорацијом "Арамко", који ће том блискоисточном гиганту пружити могућност да у јужнокорејском граду Улсану ради трговине на Далеком истоку ускладишти преко 53 милиона барела нафте. При том, право првенства у њеној куповини ће наравно имати "Кореја ојл".

Република Кореја, иначе, задовољава скоро 40 одсто својих потреба за увозом нафте из Саудијске Арабије и Катара.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво