Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелски генерал: Трупе су пред "вратима" града Газе; у Египат из Газе ушло више од 330 странаца

Двадесет шести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Хамас саопштава да је Израел извео нови напад на избеглички камп Џабалија у Појасу Газе. Са друге стране, израелска војска тврди да је Џабалија легитимна мета. Израелски генерал тврди да су трупе пред "вратима града Газе". Повређени палестински цивили и страни држављани из Појаса Газе почели су да пристижу у Египат преко граничног прелаза Рафа. Министарство здравља у Гази саопштава да је од почетка сукоба страдало 8.796 Палестинаца.

Израелски генерал: Трупе су пред "вратима" града Газе; у Египат из Газе ушло више од 330 странаца Израелски генерал: Трупе су пред "вратима" града Газе; у Египат из Газе ушло више од 330 странаца

Жестоке борбе воде се на северу Газе. Израелске трупе све дубље продиру у унутрашњост те палестинске енклаве.

ИДФ тврди да је у нападу на избеглички камп Џабалија уништено снажно упориште Хамаса, као и да је том приликом елиминисано 50 милитаната, међу којима један од високих заповедника те организације. Притом су погинула два израелска војника.

Са друге стране, Министарство здравља у Гази каже да је погинуло најмање 50 цивила и да се бар још 150 људи налази под рушевинама.

И најчвршћи савезници Израела забринути су због хуманитарне ситуације у Појасу Газе. Антиратни демонстранти прекинули су обраћање америчког државног секретара Ентонија Блинкена и министра одбране Остина Лојда пред Конгресом.

Оптужили су америчке званичнике да подржавају геноцид над Палестинцима и позивали на примирје. Полиција је уклонила демонстранте из сале, док је 12 особа је ухапшено због незаконитог протеста.

Хамасов портпарол у Појасу Газе Абу Обаида рекао је да та организација планира да ослободи "одређени број" талаца који имају неизраелске пасоше јер, каже, "не желе да их држе у тој енклави".

Уницеф је саопштио да је Газа постала "гробље деце" – убијено их је три и по хиљаде, док је Светска здравствена организација упозорила да је здравствена катастрофа неизбежна.

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да се број страдалих Палестинаца од 7. октобра у енклави попео на 8.525.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво