Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Копнена инвазија одложена због "тактичких" фактора; УН: Обустављамо операције у Гази ако не добијемо гориво до сутра

Осамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска погодила мету Хамаса у избегличком кампу у Гази, а палестинска страна тврди да је десетине људи убијено или рањено. Израел на седници СБ УН затражио оставку Антонија Гутереса. САД предлажу "хуманитарну паузу". Француски председник Емануел Макрон у Тел Авиву предложио да се коалиција која се бори против ИД бори и против Хамаса. Више од 5.700 погинулих у Гази од почетка сукоба.

ИДФ: Копнена инвазија одложена због "тактичких" фактора; УН: Обустављамо операције у Гази ако не добијемо гориво до сутра ИДФ: Копнена инвазија одложена због "тактичких" фактора; УН: Обустављамо операције у Гази ако не добијемо гориво до сутра

Министар одбране Израела Јоав Галант поново се обратио војницима код Газе поновивши да ће Израел извести копнену офанзиву на ту енклаву. Додао је да су трупе спремне и да ће то бити "смртоносни" напад.

Изаелска војска (ИДФ) навела је да је последњим акцијама авијација извршила 320 удара. Уништени су тунели, осматрачнице, на десетине стамбених зграда и још једна џамија у којој су се наводно крили терористи.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је убијено је више од 400 људи, од којих су 182 детета. Напомиње да је од почетка сукоба погинуло 5.087 особа.

Иако је са обе стране било незваничних најава да ће бити ослобођено око 50 талаца са двојним држављанством, Хамас је пустио само две старије жене. ИДФ је раније објавила да Хамас држи 222 таоца у Појасу Газе.

Хамас је наставио да испаљује ракете ка југу Израела. Сдерот и Ашкелон су евакуисани, а у Еилату су у току припреме за постављање ''шаторског града'' за најмање 60.000 избеглица.

Преко прелаза Рафа у Газу је ушао је и трећи конвој од 15 камиона са медицинском опремом, водом и храном. То је недовољно, тврде Уједињене нације, јер је пре ратне кризе улазило најмање стотину возила дневно.

Без горива, кажу, неће бити могуће напајање струјом болница и постројења за десалинизацију. Расељено је најмање 60 одсто популације Појаса Газе.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се