Читај ми!

Погођена Црква Светог Порфирија – међу најстаријима на свету и уточиште за грађане Газе, 18 погинулих

Цркву Светог Порфирија, која је погођена у ноћашњим нападима, у 12. веку изградили су крсташи и најстарија је активна црква у Гази и међу најстаријима на свету. Припада Јерусалимској патријаршији, која је осудила напад у којем је црква оштећена. Према подацима Хамаса, погинуло је најмање 18 људи као и да има много рањених.

У центру Газе налази се Црква Светог Порфирија, најстарија активна православна црква у том граду који је од 7. октобра у средишту сукоба израелске војске и Хамаса.

Прва црква на том месту изграђена је у петом веку, а садашњу цркву изградили су крсташи средином 12. века.

Посвећена је Светом Порфирију, који је у петом веку био епископ у Гази и имао је задатак да све становнике преведе у хришћанство, у чему је успео.

Црква је обновљена 1856. године, када је и добила тренутни правоугаони облик.

Богомоља Јерусалимске патријаршије више пута је била уточиште грађанима Газе. У бомбардовању Газе 2014. године, око 200 становника се склонило у цркву, а медији су пренели да су породице спавале у ходницима цркве и околних објеката, као и да им је пружена медицинска помоћ.

У цркви је ноћас било око 400 људи

Од почетка најновијих сукоба израелске војске и Хамаса, појављивале су се информације да је црква погођена, али то до синоћног напада није било тачно.

У ноћашњим ваздушним нападима на Газу црква је погођена. Грађевина је оштећена, а према подацима власти у Гази под контролом Хамаса, погинуло је најмање 18 људи као и да има много рањених, преноси Гардијан.

Архиепископ тиберијадски Алексије рекао је за грчки јавни сервис ЕРТ да су погођене канцеларије и друге просторије. Додао је да је у цркви у том тренутку било око 400 људи.

Из Патријаршије су навели да остају посвећени верској и моралној дужности у обезбеђивању подршке и заклона свима којима је то потребно, упркос сталним израелским захтевима за евакуацијом цивила и притисцима на цркве.

"Циљање цркава и њихових објеката, међу којима су и склоништа која штите невине цивиле, нарочито децу и жене који су изгубили своје домове током израелских ваздушних удара на стамбене области у последњих 13 дана, чине ратни злочин који се не сме игнорисати", наводи се у саопштењу Јерусалимске патријаршије.

Јерусалимска патријаршија је аутокефална православна црква и има јурисдикцију у Израелу, Палестини и Јордану. Већина архијереја су Грци, а црква има око 130.000 верника.

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да је "зид цркве у области оштећен" као исход њиховог напада и да је у току "ревизија инцидента".

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара