Читај ми!

Напад на болницу у Гази – мислили су да су на сигурном; више стотина жртава и међусобне оптужбе

Палестински хирург Гасан Абу Ситах био је у операционој сали када се у центру Газе зачуо прасак. "Оперисали смо, а онда је одјекнула експлозија и плафон у сали се само срушио", рекао је Ситах за Ал Џазиру, описујући прве тренутке након бомбардовања болнице "Ал Ахли Араб“ у центру Газе. Погинуло је више стотина људи. Број жртава варира у зависности од извора, али је рeч о највећем броју погинулих у појединачном нападу унутар Појаса Газе од 2007. године.

Експлозија у болници "Ал Ахли Араб" догодила се у уторак око 19.30 према локалном времену. У том тренутку била је препуна људи повређених у претходним израелским нападима, као и цивила који су сматрали да су болнице безбедније место за боравак током учесталих акција израелске војске.

Најмање 300 људи је возилима хитне помоћи и приватним аутомобилима превезено у централну болницу "Ал Шифа“, која је и до тада већ била преоптерећена. Повређени су лежали на подовима прекривеним крвљу, многи од њих су вриштали од болова.

На видео-снимцима које је емитовала Ал Џазира приказано је на десетине мртвих у кругу болнице, укључујући и децу, као и пожар који је захватио вишеспратницу. Ситахов колега, доктор Зијад Алешехедид каже да је "напад посебно страшан јер су у питању цивили".

"Људи су тамо потражили склониште. Поједини су побегли из својих домова у болницу јер су веровали да су барем овде безбедни. Болнице не би требало да су мета, према међународном праву. Дођу, тако, у школе и болнице и мисле да су на сигурном. И у једном минуту сви су убијени", рекао је доктор Алешехедид.

Палестински званичници су за напад оптужили Израелске одбрамбене снаге (ИДФ). Званичници ИДФ-а наводе да је, према подацима којима они располажу, болницу погодила неуспешно лансирана ракета из Газе, и за то оптужују Хамас, а затим и организацију Исламски џихад која је одбацила одговорност.

Ипак, како преноси Гардијан, мало је вероватно да су ракете Хамаса и Исламског џихада имале разорну моћ која је виђена током експлозије у болници. Би-Би-Си је пренео речи саветника израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да "Израел не бомбардује болнице", док је либански Хезболах позвао да среда буде проглашена "Даном гнева против непријатеља" због бомбардовања болнице. 

Министарство здравља у Гази саопштило је да је страдало најмање 500 људи, као и да има много рањених, док је портпарол Цивилне заштите Газе саопштио да има најмање триста жртава.

Очевици и палестински званичници преносе да је болница погођена без икаквог упозорења, а да се напад на установу догодио и у суботу, када су повређена четири члана медицинског особља.

СЗО: Обим напада без пресeдана

Хуманитарне организације и владе широм света осудиле су бомбардовање болнице као ратни злочин. Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејезус затражио је у објави на Иксу [Твитеру] хитну здравствену заштиту цивила на палестинској територији.

 "СЗО оштро осуђује напад на болницу. Први извештаји указују на стотине мртвих и повређених", написао је директор СЗО, док је представник СЗО за Западну обалу и Газу Ричард Пиперкорн истакао да је напад по "обиму без преседана".

Захтевана је и седница Савета безбедности Уједињених нација, док су у Истанбулу, јорданском Аману и на територији Западне Обале одржани протести осуде "израелског напада на цивиле". 

Болница је бомбардована једанаестог дана од избијања новог рата између Израела и припадника палестинског Хамаса, чији лидер Исмаил Ханијa каже да је у току "новa прекретница" у сукобу Израела и Хамаса. И званични Израел наводи да су "напори да се дође до деескалације сукоба у опасности". 

Такође, напад се догодио уочи посете америчког председника Џозефа Бајдена блискоисточном региону. Иако је Бајден изразио "огорчење због напада" и наредио америчком тиму за националну безбедност да настави са прикупљањем информација о потенцијалном злочину, раније заказани састанци са египатским и палестинским лидерима на самиту у Јордану су отказани, а председник Сједињених Држава састаје се једино са Нетанјахуом.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво