Читај ми!

Умро Марти Ахтисари

Марти Ахтисари, некадашњи председник Финске и бивши посредник УН у преговорима о статусу КиМ, преминуо је у 87. години.

Некадашњи председник Финске, бивши посредник Уједињених нација у преговорима о статусу Косова и Метохије и добитник Нобелове награде за мир Марти Ахтисари преминуо је јутрос у 87. години, пренели су фински медији.

Рођен је у Виборгу 23. јуна 1937. године. Изабран је за десетог председника Финске 1994. године.

Након председничког мандата био је међународни посредник, између осталог, и бивши посредник УН у преговорима о статусу Косова и Метохије.

Додељена му је Нобелова награда за мир 2008. године.

Бивши генерални секретар УН Кофи Анан именовао га је за специјалног изасланика УН за преговоре о будућем статусу Косова и Метохије. Предлог његовог плана из фебруара 2007. године је одбачен, а привремене приштинске институције су годину дана касније једнострано прогласиле независност.

У мају 1999. године понудио се да буде неутрални посредник у окончању рата у СР Југославији. Посредовао је између руског представника Виктора Черномирдина и његовог америчког колеге Строба Талбота.

Пре него што је постао председник Финске, био је истакнути дипломата. Службовао је као амбасадор Финске у Танзанији, Мозамбику, Замбији и Сомалији.

У Намибији је био специјални представник Уједињених нација од 1978. године до раних деведесетих. У Намибији су преговори о независности трајали више од десет година.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво