Ко је мастермајнд Хамаса Мухамед Деиф, човек из сенке

Напад Хамаса који је у суботу одјекнуо светом Израел је назвао својим 11. септембром, а човек који стоји иза напада "Ал Акса поплава". Ко је Мухамед Деиф? Зашто постоје само три његове фотографије, од којих је једна сенка, и где се он крије?

Фраза "Ал Акса поплава" коју је у аудио-обраћању у суботу користио најтраженији човек у Израелу, сигнализирала је да је напад Хамаса био освета за израелске рације у џамији Ал Акса у Јерусалиму у мају 2021.

Тај напад на исламску богомољу разбеснео је арапски и муслимански свет, а Мухамед Деиф је почео да планира операцију у којој је убијено више од 1.200 Израелаца, а рањено више од 2.700, рекао је за Ројтерс извор близак Хамасу:

"То су покренуле сцене и снимци напада Израела на џамију Ал Акса током рамазана, премлаћивање верника, извлачење стараца и младића из џамије. Све је то распиривало и распламсавало бес."

Тада су уследиле једанаестодневне борбе између Хамаса и Израела, а сада, 7. октобра, дошло је до најтежег пробоја одбране израелске војске још од арапско-израелског сукоба 1973.

Израел је затим објавио рат Хамасу, а у узвратним ваздушним нападима на Газу убијено је више од 1.000 људи, а 5.000 је рањено. Израел је данас саопштио и да је убијено најмање 1.000 наоружаних Палестинаца који су се, како наводе, инфилтрирали из Газе у Израел.

Мухамед Деиф је преживео седам израелских атентата. Ретко говори и никада се не појављује у јавности. Када је Хамасов ТВ канал објавио да се спрема његово обраћање, Палестинци су знали да се нешто значајно спрема.

"Данас бес Ал Аксе, бес нашег народа и нација ће експлодирати. Муџахедини, данас је ваш дан, време је да овај злочинац схвати да је његово време истекло", рекао је Деиф на снимку.

Палестински извори навели су да је један од домова који су погођени у израелским ваздушним нападима припадао Деифовом оцу. Његов брат и још двоје чланова породице су убијени.

Постоје само три слике Деифа: једна док је још био у двадесетим годинама, на другој је маскиран, а трећа је заправо фотографија његове сенке, која је коришћена и када је аудио-трака емитована.

Локација на којој се Деиф налази је непозната, мада већина верује да се налази у Појасу Газе, односно у лавиринту тунела који се налазе испод енклаве.

Израелски безбедносни извор је рекао да је Деиф директно умешан у планирање и спровођење напада.

Два мозга, један мастермајнд

Извор близак Хамасу рекао је да је одлуку о припреми напада донео Деиф, који командује Хамасовом Бригадом ел Касам, заједно са Јехијом Синваром, вођом Хамаса у Гази. Било је, међутим, јасно ко је творац те операције.

"Постоје два мозга, али је један мастермајнд", рекао је извор близак Хамасу и додао да су информације о операцији биле познате само неколицини лидера Хамаса.

Тајност је толика да је Иран, заклети непријатељ Израела и важан извор финансирања обука и наоружања за Хамас, знао само у општим цртама да покрет планира велику операцију, али није знао ни време ни детаље, рекао је регионални извор упознат са стањем у групи.

И највиши ирански ауторитет ајатолах Али Хамнеи рекао је да Техеран није био умешан у напад на Израел. И Вашингтон је навео да нема обавештајне податке или доказе који би указивали на директно учешће Ирана у нападу.

План, како га је замислио Деиф, укључивао је дуготрајну обману која је требало да покаже да Хамас, савезник Ирана, није заинтересован за сукобе, већ да се фокусира на економски развој у Гази, где представља владајућу силу.

Међутим, док је Израел давао економске подстицаје за раднике из Газе, борци Хамаса су се обучавали пред носевима израелских војника, рекао је извор близак Хамасу.

"За ову битку смо се припремали две године“, рекао је Али Барака, шеф спољних односа Хамаса.

Говорећи мирним гласом, Деиф је у аудио-снимку рекао да је Хамас више пута упозоравао Израел да прекине са својим злочинима против Палестинаца, да ослободи затворенике, за које тврди да су злостављани и мучени, и да прекине са експропријацијом палестинске земље.

"Окупатори сваког дана јуришају на наша села, градове и насеља на Западној обали, упадају у куће, убијају, рањавају, уништавају имовину, притварају људе. Истовремено, одузимају хиљаде јутара наше земље, извлаче наше људе из кућа како би градили своја насеља, злочиначка опсада наставља се на Гази“, рекао је Деиф.

Више од годину дана владају превирања на Западној обали, подручју дугачком око 100 километара и широком око 50 километара које је у средишту израелско-палестинског сукоба од 1967, кад га је заузео Израел.

Деиф је рекао да је Хамас позвао међународну заједницу да стави тачку на "окупационе злочине" Израела, али да је Израел интензивирао провокације. Навео је и да је Хамас у прошлости тражио од Израела да се постигне хуманитарни споразум, који би омогућио ослобађање палестинских затвореника, али да је све то одбијено.

"У светлу окупације и порицања међународних закона и резолуција, а у светлу америчке и западне подршке и међународног ћутања, одлучили смо да ставимо тачку на све ово“, рекао је он.

Наука, уметност и бомбе

Рођен је као Мухамед Масри 1965. године у избегличком кампу Хан јунис, основаном после арапско-израелског рата 1948. Постао је познат као Мухамед Деиф након што се придружио Хамасу током прве Интифаде, односно палестинског устанка, који је почео 1987.

Израел га је ухапсио 1989. године и провео је око 16 месеци у притвору, рекао је извор Хамаса.

Деиф је дипломирао на Исламском универзитету у Гази, где је студирао физику, хемију и биологију. Показао је афинитет према уметности, био је на челу универзитетског комитета за забаву и наступао је на сцени у комедијама.

Уздижући се у редовима Хамаса, Деиф је развио мрежу тунела и научио да прави бомбе.

Деценијама је на врху израелске листе најтраженијих и сматрају га лично одговорним за смрт десетина Израелаца.

За Деифа, боравак у сенци је био ствар живота или смрти. Извори из Хамаса рекли су да је изгубио око и задобио тешке повреде једне ноге у једном од израелских атентата.

Његова супруга, седмомесечни син и трогодишња ћерка су убијени у израелском ваздушном нападу 2014.

Не користи модерну дигиталну технологију попут паметних телефона, рекао је извор близак Хамасу:

"Он је неухватљив. Он је човек у сенци."

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се