Митровићeва: Остаје мистерија шта се десило са израелском обавештајном службом

Професорка ФПН-а Драгана Митровић рекла је да је у Гази већ почела хуманитарна катастрофа, она се већ дешава с првим нападима снага Израела. Још трупе нису ушле и питање је хоће ли и ући у Газу, али се зато гађа све – од џамија, болница, стамбених зграда, не бирају се циљеви, каже Митровићева и напомиње да је мистерија шта се десило са израелском обавештајном службом.

Да ли смо никад даље од дипломатског решења за рат на Блиском истоку? Да ли је уопште могућ компромис између Израела и Палестине и прети ли, како се упозорава, хуманитарна катастрофа у Појасу Газе?

Драгана Митровић, професорка Факултета политичких наука и директорка Института за азијске студије, каже да се данас настављају борбе, са нешто мањим интензитетом, што је разумљиво с обзиром на неуравнотежену снагу коју има израелска армија.

мамо нападе терористичких група с територије Либана, не Хезболаха, већ неких других група, џихадистичких група, које с те стране ударају на Израел, чак су лансирали ракете до Тел Авива“, каже Митровићева.

Како је рекла, опет се борбе воде и мимо окупираних територија Западне обале и мимо Газе, на оном делу које је до сада сматран неприкосновеним и мирним, на централној територији Израела.

нтензитет се логично смањује, међутим, изузетно немилосрдни напади по цивилним насељима. Већина њих, 60 до 80 одсто, иначе су у статусу избеглица и зато се тај део, читава Газа, сматра избегличким кампом на отвореном, а сада им је ускраћена и вода, и храна, медицинска помоћ“, напоменула је професорка.

Палестински председник Абас позива Уједињене нације да интервенишу и да спрече, како каже, хуманитарну катастрофу.

"Хуманитарна катастрофа је већ почела. Оно се већ дешава с првим нападима снага Израела. Још трупе нису ушле и питање је хоће ли и ући у Газу, али се зато гађа све – од џамија, болница, стамбених зграда. Не бирају се циљеви. Многима су уништене куће, огроман је број и погинулих“, каже Митровићева.

Истакла је да се још не зна ни колико грађана Израела је погинуло, а тек је тешко пребројати жртве у Појасу Газе, где је масовно бомбардовање.

"Дозволите ми само да потпуно променим тему и да кажем колико наш свет на бизаран начин бира места где ће исказати своје саосећање, солидарност. Пре два дана се десио земљотрес у Авганистану, који су Сједињене Америчке Државе само тако напустиле, а тамо није створена никаква институција, механизам за нормално одвијање живота. Талибани су преузели власт. Погинуло је преко две хиљаде људи. Они немају никакве ресурсе, капацитете да се с тим носе, али све је то заборављено. Исто као и потпуно етничко чишћење и страшни злочини у Нагорном-Карабаху. То је била нека успутна вест. Наравно, то не значи да је патња Палестинаца и Израелаца мања“, рекла је Митровићева.

Према њеним речима, ако погледамо шта се дешава у читавој Африци на Средњем истоку, можемо видети да Запад губи своје позиције. Очекује да ће се десити нека прегруписавања и неки нови распоред снага.

емогуће је знати зашто Американци, преко чијег надзора једна птица не може да прелети тим делом света, нису јавили. Медији пишу да су египатски обавештајци упозоравали Израел на велике нападе“, каже Митровићева.

Како напомиње, остаје мистерија шта се десило са израелском обавештајном службом и да ли је ово порука са Запада Нетанјахуу да је његов однос према Русији у овим околностима неприхватљив.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се