ИЗ ЧАСА У ЧАС

Стеже се обруч око Појаса Газе – израелски министар одбране наредио потпуну опсаду, Хамас отворен за преговоре о примирју

Трећи дан сукоба Хамаса и израелске војске. Више од хиљаду људи је страдало, а више од 4.000 је рањених. Израелски званичници поручују да ће победити, а да ће се одговор Хамасу памтити деценијама. Израелска војска саопштила је да је мобилисано 300.000 војника. Mинистар одбране наредио потпуну опсаду Појаса Газе – обустављена испорука хране, воде, струје и горива.

Стеже се обруч око Појаса Газе  – израелски министар одбране наредио потпуну опсаду, Хамас отворен за преговоре о примирју Стеже се обруч око Појаса Газе – израелски министар одбране наредио потпуну опсаду, Хамас отворен за преговоре о примирју

Израел је од јуче и званично у ратном стању, а Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гађају мете у Појасу Газе, обећавајући победу. Аналитичари наводе да Израел овакве борбе не памти од Јомкипурског рата 1973. године.

Број мртвих расте на обе стране, а Израел евакуише на хиљаде људи из насеља у пограничном подручју са Газом. 

У центру Газе срушени су Палестински торањ, уништене су и две џамије које је, како тврди Израел, Хамас користио за терористичке активности. Град је без струје, хране и горива.

На удару Хамаса су јужни и централни делови Израела. Хамас упозорава израелске званичнике да не гађају стамбене објекте у Појасу Газе, јер ће, кажу, њихов одговор на такве нападе, болети.

Сукоб се проширио и изван граница Израела. Либански Хезболах је у знак солидарности са палестинским народом ракетирао Израел. Пројектили су пали на простор спорне Голанске висоравни.

Израелске снаге одговориле су артиљеријским нападима и дроновима на положаје Хезболаха на југу Либана.

Министар одбране САД Лојд Остин рекао је да ће преместити ближе Израелу ударну групу носача авиона, укључујући носач ''Форд'' и бродове који служе као његова подршка.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво