Турудић: Нико не говори о компромису, бојим се да ће у Појасу Газе крв тећи у потоцима

Уредник Око портала Момир Турудић каже да дипломатског решења у рату Израела и Хамаса неће бити ускоро. Очекује копнену интервенцију Израела у Појасу Газе, што ће неминовно довести до огромног броја жртава. Државе које директно подржавају Палестину и Хамас имају толико својих проблема да неће ризиковати било какав рат, сматра Турудић.

Букти рат на Блиском истоку. После изненадног напада, уследио је бруталан одговор Израела, али се Хамас са друге стране не предаје.

Уредник Око портала Момир Турудић рекао је у Дневнику РТС-а да је већ сада, после само два дана од почетка рата, јасно да дипломатског решења неће бити ускоро.

"Наравно, једног дана ће се рат завршити као и сваки други, неким преговорима, али ни преговори ни дипломатско решење у овом тренутку сигурно нису опција ни за једну ни за другу страну", оцењује Турудић.

"Нико не говори о компромису"

Веома је тешко, додаје, говорити о компромису у сукобу који траје практично од оснивања државе Израел.

"Оно што имамо тренутно су максималистички захтеви једне стране. Хамас је од свог оснивања као циљ поставио себи палестинску државу на целој њеној историјској територији", наводи Турудић.

С друге стране, додаје, у овом тренутку ни са израелске стране нико не помиње компромис и говори се само о уништењу Хамаса, без обзира на цену.

"Видели смо ове заиста тешке речи да ће следећих 50 година будуће генерације памтити оно што ће се десити и то злослутно звучи, мада нажалост веома реално. Јер шта год да буде у овој спирали, може се рећи безумља, прво од стране Хамаса, затим сада у одговору Израела, будуће генерације ће памтити оно што ће се десити", истиче Турудић.

"Израел ће вероватно кренути у копнену интервенцију"

Каже да се у овом тренутку не може говорити о масовном егзодусу, евакуацији огромног броја људи, али да ће Израел веома брзо, вероватно, кренути у копнену интервенцију.

"Нажалост, већина од тих два милиона ће остати на тој скученој територији и трпети све последице рата, односно копнене интервенције. Ја се бојим заиста да ће крв тећи потоцима. Израел ће прво покушати да што више очисти територију, да би било што мање борби у тим урбаним деловима. То ће неминовно довести до огромног броја жртава, нарочито цивилних", каже Турудић.

Обе стране траже шта је старије "кокошка или јаје"

Обе стране, указује, полажу право на ту територију говорећи о историјској Палестини и о историјском Израелу, иду далеко у прошлост и траже шта је старије, "кокошка или јаје".

"С једне стране, огроман број људи на малој територији са захтевима да се та територија прошири практично на целу Палестину, односно цео данашњи Израел. С друге стране, ограничавање великог броја људи на територији која је дуга неких 41 километар, широка свега шест до 10 километара, то је невероватан, абнормалан број људи на тако малом простору, то је 6.000 људи по једном квадратном километру. При томе, највећи број од њих нема посао", објашњава Турудић.

Откад је пре 15 година Хамас дошао на власт у Појасу Газе, додаје Турудић, огроман број људи, нарочито младих, радикализовао се и практично не види други излаз из те своје ситуације осим да делује онако како делује, мада то наравно неће бити решење њихових проблема.

"Арапске земље неће ризиковати рат, затрпана вест о масакру у Хомсу"

Турудић оцењује да је извесно да Хамас не може сам да се супротстави Израелу и да ће изгубити рат ако се нико не укључи, али истиче да чак и оне државе које директно подржавају Палестину и Хамас, имају толико својих проблема да неће ризиковати било какав рат.

"Довољно је поменути само оно што се дешава у Сирији. У сенци овог рата је практично остала затрпана вест о масакру у Хомсу, који се догодио пре свега три или четири дана, када је више од сто људи убијено дроном на промоцији младих официра. Либан је у хаосу, Сирија је у ратном хаосу од 2011. године, тако да ће и ове остале арапске државе, од којих све већи број побољшава своје односе са Израелом, сигурно вербално дати подршку, осудити насиље над цивилима, али неки конкретан корак Палестина тешко да може очекивати", каже Турудић.

Шта ће учинити Арапска лига

Што се тиче Арапске лиге, чије заседање је Палестина јуче затражила, Турудић сматра да је извесно да се ништа неће променити.

"Палестина ће добити вербалну подршку од арапских држава. Вероватно ће хуманитарна помоћ или помоћ у новцу доћи од неких држава. Знамо да је Катар практично покрио готово све трошкове Појаса Газе још од времена када је у блокади, али нека конкретна помоћ да ће се било која арапска држава у овом тренутку укључити директно у овај сукоб, то је готово невероватно", каже Турудић. 

"Израел ухваћен на спавању"

Турудић каже да је на неки начин Израел ухваћен на спавању.

"Ако говоримо о заказивању Гвоздане куполе, сваки одбрамбени систем има свој капацитет. Према томе, и велики број ракета се заустави, али нешто, зависно од тога колико се испали, нешто ће и проћи", објашњава Турудић.

Можда је један од одговора и то, додаје, да Израел пролази политичку кризу већ јако дуго.

"Онда се деси овако нешто, да заиста први пут после Јомкипурског рата, после 50 година, на неки начин израелске службе и војска буду ухваћене на спавању", каже Турудић.

"Како год да се рат заврши, па чак и потпуним уништавањем Газе, то неће променити ситуацију, то ће одложити будуће ратове за неко време, а количина мржње и нетрпељивости ће се само повећати", оценио је Турудић.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво