Бангладеш, од денга грознице умрло више од 1.000 људи – забринутост због вируса и у Европи

Више од 1.000 људи умрло је у Бангладешу од почетка године због последица инфекције денга вирусом који се шири због климатских промена и пораста температуре, потврдиле су власти те земље. У Европи је прошле године забележено више случајева локално заражених денга вирусом него у целој претходној деценији. До сада је комарац преносилац заразе био ограничен углавном на јужну Европу, али се одскоро забринутост због вируса проширила широм континента.

Од јануара је од денга грознице коју преносе комарци преминуло је 1.017 људи, наведено је у евиденцији Генералног директората за здравствене услуге Бангладеша, пренео је Си-Ен-Ен.

Ове године је број смртних случајева међу зараженима скоро четири пута већи него прошле године, када је преминула 281 особа. Само у септембру ове године пријављено је више од 79.600 случајева инфекције и 396 смртних случајева, потврдиле су здравствене службе Бангладеша.

Денга грозница је ендемска болест у тој јужноазијској земљи, с инфекцијама које обично достижу врхунац током сезоне монсуна између јула и септембра, али је ове године пораст броја оболелих почео много раније, већ крајем априла.

Продужена сезона монсуна током које су евидентиране више температуре у комбинацији са обилним падавинама, створила је идеалне услове за размножавање азијских тиграстих комарца (Aedes).

Пораст броја оболелих и у Европи

У Европи је 2022. године забележено више случајева локално заражених денга вирусом него у целој претходној деценији.

Најновији годишњи подаци Европског центра за превенцију и контролу болести показују да је у Европи 2022. године забележен 71 случај локално заражених денга вирусом – 65 у Француској и шест у Шпанији.

Пораст броја оболелелих представља претњу по јавно здравље, али отвара могућности за одговарајући тржишни одговор и прилику за производњу вакцина и третмана против денга грознице, што би требало да подстакне фармацеутску индустрију да повећа улагања у борбу са том занемареном болешћу, пише Политико.

Људи који раде на терену кажу да би повећање броја оболелих од денга грознице на Западу могло да отежа набавку спасоносних лекова за оне којима су најпотребнији, јер фармацеутске компаније развијају алате који су мање ефикасни у земљама у којима је присуство денга грознице највеће, а богате нације на крају без разлога гомилају залихе лекова и вакцина против денга вируса.

Иако денга грозницу обично прате благи симптоми, инфекција може довести до високе температуре, јаке главобоље и повраћања, а тешке форме болести могу да изазову крварење из десни, бол у стомаку и, у неким случајевима, смрт.

До сада је комарац који је преносилац заразе био ограничен углавном на јужну Европу, али се одскоро забринутост због вируса денга грознице проширила широм континента, наводи Политико.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара