Последњи аутобус са избеглицама напустио Нагорно-Карабах, УН процењује да је остало мање од 1.000 Јермена

Последњи аутобус са јерменским избеглицама напустио је Нагорно-Карабах, рекла је портпаролка јерменске владе. У Јерменију је до сада стигло више од 100.000 избеглица. Јереван оптужује владу у Бакуу за етничко чишћење. Азербејџан то негира.

Највише изблеглих из Нагорно-Карабаха, њих 100.514 стигло је у погранични град Горис. Међународна организација за миграције истиче да је већина њих после напорног пута уточиште пронашла у Јерменији.

"Сто хиљада људи је напустило Карабах. Због страха да нису безбедни кренули су на дуг и неизвестан пут. Стигли у делове земље где о њима брину пре свега рођаци, затим пријатељи и групе које се организују преко друштвених мрежа. Њих око 40.000 директно је сместила влада", каже Џо Ловри, портпарол Међународне организације за миграције.

Међународна организација за миграције отвара мобилне клинике. Осим пружања примарне здравствене заштите и дијагностике, ту су и психолози. Неки одлазе у болнице.

"Ми смо пензионери. Муж и син, који су били војници, сада су инвалиди. Оставила сам своје претке тамо, а са собом сам понела шаку земље. Шта ћемо да радимо? Не знам. Кога брига за пензионере", истиче Офелија Агајањан, избеглица из Карабаха.

Јермени су путовали данима, а склоништа су налазили у пећинама.

"Исти дан када су почели напади на наше село, побегли смо у пећину. Када је време дозоволило да напустимо село Бердаџор, сви смо пошли и нико ништа није понео... Сви смо ми радничке породице. Трудимо се да збринемо своје најближе", наводи Андраник Харутјањан, избеглица из Карабаха.

Избегли из Карабаха примају хуманитарну помоћ и одмарају се у Горису, пре него што оду код пријатеља, рођака, волонтера или на места која је обезбедила Влада Јерменије.

"Желимо да помогнемо нашим сународницима. Разумемо шта је бол. Морамо подржавати једни друге, а не чекати помоћ са стране. Јер нико не жели да нас чује, види и разуме наш бол", поручује Светлана Лазарјан, избеглица из Карабаха.

Јереван је обезбедио привремени смештај за око 49.000 људи.

"Вереница и ја смо хтели да се венчамо у региону Хадрут. Али се, нажалост, догодила ова трагедија. Не падамо у очај. Моћи ћемо то да превазиђемо и поново устанемо. Ако не буде посла у државним институцијама, бавићемо се пољопривредом и бринути о породици. Ми смо радни народ, можемо нешто да створимо", наводи Едгар Идиграјан, избеглица из Карабаха.

Јерменија је оптужила Азербејџан за етничко чишћење што је Баку демантовао, истичући да су Јермени у енклави добродошли да остану на тој територији. Баку тврди и да нема намеру да нападне Јерменију.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије