Читај ми!

После више од 30 година сукоба - Азербејџан и Јерменија кажу да постоји могућност за мир

Азербајџан и Јерменија потврдили су намеру да потпишу мировни споразум, навевши да су сагласни око тога да постоји могућност за постизање мира.

У заједничком саопштењу Председништва Азербајџана и премијера Јерменије наведено је да је као резултат одржаних састанака између Бакуа и Јеревана постигнут договор о предузимању важних корака за јачање поверења између две државе, пренела је Анадолија.

"Азербајџан и Јерменија слажу се да постоји историјска прилика за постизање дуго очекиваног мира у региону. Обе државе потврђују своју намеру да регулишу односе и потпишу мировни споразум на темељу поштовања начела суверенитета и територијалног интегритета", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Азербајџан одлучио да ослободи 32 јерменска војника, а Јерменија два азербајџанска војника у знак добре воље.

Током јучерашњег дана Јерменија се сагласила да не блокира кандидатуру Азербејџана за домаћина климатске конференције UN COP29 наредне године, у оквиру низа заједничких гестова добре воље који имају за циљ да промовишу помирење између отуђених суседа са Јужног Кавказа.

Јерменија и Азербејџан су више од три деценије у сукобу око Нагорно-Карабаха, који се ослободио контроле Бакуа у етничком сукобу који је пратио распад Совјетског савеза 1991. године, преживљавајући уз финансијску, војну и дипломатску подршку Јеревана.

Када су азербејџанске снаге покренуле офанзиву, због чега је скоро сво становништво Карабаха од око 120.000 људи побегло у Јерменију, јерменски премијер Никол Пашињан одупрео се домаћем притиску да интервенише.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара