Читај ми!

Учвршћивање наслеђа – папа Фрања именовао 21 новог кардинала у Ватикану

Папа Фрања је председавао церемонији именовања 21 новог кардинала, укључујући кључне личности у Ватикану и на терену који ће помоћи у спровођењу његових реформи и учврстити његово наслеђе док улази у кључну нову фазу вођења Католичке цркве.

Са Трга Светог Петра, папа Фрања је додатно проширио свој утицај на Колегијум кардинала који ће једног дана изабрати његовог наследника, пренео је АП.

         

У својим упутствима новим кардиналима, папа Фрања је рекао да ће њихова различитост и географска разноликост служити цркви попут "музичара у оркестру, који понекад свирају соло, а понекад као ансамбл".           

"Различитост је неопходна, али сваки звук мора да допринесе заједничком дизајну", рекао је папа Фрања и додао да је због тога од суштинског значаја да се међусобно слушају, односно да сваки музичар мора да слуша оне друге.

Ко су нови кардинали

Међу новим кардиналима су контроверзни нови шеф ватиканске канцеларије за доктрину Виктор Мануел Фернандез и мисионар рођен у Чикагу, који је сада одговоран за проверу кандидата за бискупе широм света, Роберт Превост.

У "ексклузивни клуб", како га назива америчка агенција, ушли су и ватикански амбасадори у САД и Италији, као и лидери Католичке цркве у геополитичким жариштима попут Хонгконга, Јерусалима, Џубе, Јужног Судана, али и сентиментални фаворит попут Кордобе у Аргентини.  

Церемонија је одржана неколико дана пре него што је папа Фрања отворио велики састанак бискупа и католика лаика о планирању будућности цркве, где су актуелна питања улога жена у цркви, ЛГБТ и католици и свештенички целибат.       

Синод ће од 4. до 29. октобра одржати прву од две седнице, а друга ће бити одржана наредне године.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво