Читај ми!

Немачка помаже спасавање миграната на Медитерану, Италија се буни – будите дарежљиви на својој територији

Након дипломатске кризе између Рима и Париза настале око смештања миграната који стижу на италијанско острво Лампедуза и након затварања граница између две земље за мигранте који из Италије покушавају да уђу у Француску, односи су се, из истог разлога, заоштрили и између Немачке и Италије. Италија је синоћ усвојила и нови декрет о сузбијању нелегалне миграције.

Након што је немачка влада у новембру прошле године издвојила два милиона евра за подршку невладиним организацијама које учествују у спасавању имигранта на медитеранској рути и подршци на територији на коју су се искрцали, пре неколико дана је у ту сврху издвојила прву рату новца, што је довело до бурне реакције италијанске владе.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони упутила је оштро писмо немачком канцелару Олафу Шолцу рекавши да је изненађена што је Немачка донела такву одлуку пре консултовања са Италијом.

Истакла је и да таква одлука охрабрује мигранте из афричких земаља да крену пут Европе, што повећава ризик од нових трагедија на мору и доводи Италију у тешку ситуацију.

"Због стварања и ширења хаоса, на десетине милиона људи су у потрази за бољим животом, а то користе криминалне мреже како би извлачиле профит из очаја тих људи. Трговци људима организују ове масовне имиграције. Као да су туристичка агенција, траже на хиљаде долара од оних који желе да дођу у Европу, што те људе води у смрт. Да ли и даље можемо да се правимо да не видимо да данас највећу зараду доноси трговина имигрантима? Томе се мора стати на пут и Уједињене нације треба да нам помогну", рекла је Мелонијева.

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани, као и министар унутрашњих послова Матео Пјантедози, изјавили су да Италија не може постати једина земља за прихват имиграната, а Немачка, ако жели да финансира невладине организације, то може да ради на својој територији, а не да буду дарежљиви на туђој.

Припадници партије Лига су овакво понашање Берлина протумачили као непријатељски акт према Италији, који има за циљ дестабилизацију влада које се не допадају социјалдемократама.

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер оптужује Италију да не поштује Даблински договор из 2013. године, а појачавају контроле граница са Пољском и Чешком. Председник Италије Серђо Матарела назвао је Даблински споразум праисторијским.

"Не можемо прихватати све муке света"

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони срела се са председником Француске Емануелом Макроном. Овај сусрет се догодио након што је претходних седмица Француска појачала заштиту границе са Италијом на прелазу "Ментон", враћавши све оне који су из Италије покушали да уђу у Француску.

"Француска није индиферентна, морамо да будемо хумани и прихватимо оне који беже од конфликата, али да будемо и ригорозни, не можемо прихватати све муке света. Лампедуза је прва сигурна лука, а ми остали Европљани морамо да помогнемо Италији, не можемо да је оставимо на цедилу. Италији и другим земљама Европе желим да предложим да више улажемо у земље порекла миграната и тако спречимо њихов одлазак, а ако ипак стигну, проблеме морамо решавати заједно", рекао је Макрон.

Синоћ је савет министара италијанске владе усвојио нови декрет о имиграцији и безбедности. Декрет о имиграционим питањима садржи 13 чланова. Предвиђа брже протеривање из Италије имиграната који су претња по безбедност земље, уводи олакшице за жене и нове начине за откривање да ли имигранти који за себе тврде са су малолетни то заиста и јесу. Уколико се докаже да су лагали, биће избачени из земље.

Тренутно у Италији борави 21 000 малолетника без икога у прихватилиштима која скупо коштају државу.

Сада ће бити могуће премештање малолетника између 16 и 18 година у центре за одрасле. Уколико дође до огромног прилива имиграната власти ће моћи да приступе здравственом доказивању да је особа малолетна или не. Уколико је неко лажно изјавио да је малолетник  биће искључен из земље. Уколико није могуће доћи до исправног закључка сматраће се малолетником. Женама ће бити дат посебан пријем који је до сада био резервисан само за оне које су трудне.

Како се имиграција тиче свих 27 земаља Уније, то ће бити главна тема сутрашњег састанка на Малти, као и састанака Европске комисије у Гранади 5. и 6. октобра.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво