Читај ми!

Више од 13.500 Јермена напустило Нагорно-Карабах, САД позвале Азербејџан да заштити цивиле

Више од 13.500 људи је већ ушло у Јерменију из Нагорно-Карабаха, над којим је прошле недеље Азербејџан успоставио контролу у којем живи око 120.000 етничких Јермена. САД су позвале Азербејџан да штити цивиле у Нагорно-Карабаху.

Све већи број етничких јерменских избеглица бежи из Нагорно-Карабаха након што је Азербејџан прошле недеље успоставио контролу над тим регионом у којем као већина живи око 120.000 етничких Јермена.

Више од 13.500 људи је већ ушло у Јерменију из региона Нагорно-Карабаха, саопштиле су јерменске власти.

Влада Јерменије је саопштила да ће свим грађанима који немају унапред одређено место становања бити обезбеђен одговарајући смештај.

"Јерменија је спремна да прихвати све етничке Јермене, сународнике који намеравају да оду из Нагорно-Карабаха, изјавио је раније јерменски премијер Никол Пашињан у обраћању нацији.

Сједињене Државе позвале су власти Азербејџана да предузму кораке у циљу заштите права цивила у Нагорно-Карабаху и одобри приступ хуманитарним мисијама.

"Позивамо Азербејџан да одржи примрје и предузме конкретне кораке да би заштитио права цивила у Нагорно-Карабаху", рекла је директорка УСАИД-а Саманта Пауер током посете Јеревану.

Пауерова се у Јеревану састала са премијером Јерменије Николом Пашињаном и уручила му писмо подршке америчког председника Џозефа Бајдена.

Етнички Јермени напуштају Нагорно-Карабах од прошле недеље, када је почела војна операција Азербејџана у том региону.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протерала тамошње "јерменске војне формације"

Дан након што је азербејџанска војска започела војне операције у региону Нагорно-Карабах, 20. септембра, постигнут је споразум о прекиду ватре са јерменском страном, уз посредовање руских мировних снага.

Иначе, у Нагорно-Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није био под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега, Азербејџан је поново заузео у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво