Читај ми!

Француска наредила "Еплу" да престане да продаје "ајфон 12" због високог зрачења

Француске власти наредиле су компанији "Епл" да обустави продају "ајфона 12" у тој земљи јер, како је саопштило надлежно државно тело, емитује превише електромагнетног зрачења. Амерички технолошки гигант оспорава тврдње француске Националне агенције за фреквенције истичући да је доставио како своје лабораторијске резултате, тако и резултате трећих страна који показују да је уређај усклађен са свим релевантним правилима.

Француска Национална агенција за фреквенције (АНФР) која управља радио фреквенцијама у уторак је, такође, поручила технолошком гиганту да поправи постојеће уређаје, пренео је Би-Би-Си.

АНФР је саветовао "Епл" да, ако не може да реши проблем путем ажурирања софтвера, мора да повуче сваки "ајфон 12" продат у Француској.

Светска здравствена организација (СЗО) је раније настојала да ублажи страхове од зрачења које емитују мобилни телефони. На свом сајту СЗО је навела да нема доказа на основу којих би се закључило да је излагање електромагнетним пољима ниског нивоа штетно за људе.

"Ајфон 12" је први пут пуштен у продају септембра 2020. године и још се продаје широм света.

"Епл" је у саопштењу навео да оспорава ревизију АНФР и истакао да му је доставио како своје лабораторијске резултате, тако и резултате трећих страна који показују да је уређај усклађен са свим релевантним правилима.

Америчка компанија је навела и да је "ајфон 12" усклађен са прописима о нивоима зрачења широм света.

Француски министар за дигиталну технологију Жан Ноел Баро рекао је за Паризијен да је одлука донета због нивоа радијације изнад прихватљивог прага, пренео је Ројтерс.

Баро је рекао да је АНФР открио да је специфична стопа апсорпције (САР) "ајфона 12" изнад законски дозвољене.

"Очекује се да ће 'Епл' одговорити у року од две недеље", навео је Баро и додао да је, ако то не учине, спреман да нареди повлачење свих "ајфона 12" који су у оптицају.

Према његовим речима, правило је исто за све, укључујући дигиталне гиганте.

Еплу прети "ефекат лавине"

АНФР ће проследити своје налазе регулаторима у другим државама чланицама Европске уније."Практично, ова одлука би могла да има 'ефекат лавине'“, рекао је Баро.

Немачко надзорно тело БфС саопштило је  да би одлука Француске одлука могла имати импликације на целу Европу.

"Процедура у Француској има функцију смернице за Европу у целини“, рекао је немачки регулатор мобилних мрежа BNetzA, додајући да би могао да покрене сличне поступке у Немачкој.

Француска је 2020. године проширила прописе према којима трговци на мало морају да приказују вредност зрачења производа на амбалажи мобилних телефона, таблета и других електронских уређаја.

Епл не објављује податке о продаји у одређеној држави или моделу. Приходи америчког гиганта у Европи су прошле године износили око 95 милијарди долара, што је друго тржиште по величини иза Северне и Јужне Америке. Неке процене кажу да је прошле године у Европи продато преко 50 милиона паметних телефона.

Компанија је у уторак лансирала "ајфон 15."

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво