Читај ми!

Полицајац осуђен за помагање у убиству Џорџа Флојда

Бивши полицајац из Минеаполиса Тоу Тао проглашен је кривим за помагање и подржавање убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у мају 2020. године, који је преминуо након што му је други полицајац Дерек Шовин, током хапшења држао колено на врату дуже од девет минута.

Тоу Тао је одлучио да дозволи окружном судији округа Хенепин Питеру Кејхилу да одлучује да ли је крив или не, одричући се свог права да му суди порота.

Пресуда ће Таоу бити изречена 7. августа. 

Оптужница против Тоу Таоа, једног од четворице полицајаца који су учествовали у хапшењу, последњи је преостали судски случај повезан са Флојдовим убиством, које је изазвало талас протеста против расизма широм САД због, како су демонстранти наводили, полицијске бруталности у САД и широм света.

Џорџ Флојд је убијен 25. маја током полицијске акције хапшења.

Током суђења полицајцу Дереку Шовину за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда приказани су снимци са камера које су полицајци носили на себи за време хапшења. На њима се чује како Флојд моли полицајце да га пусте.

Дерек Шовин, бивши полицајац коленом притиска Флојдов врат док он беспомоћно лежи и узвикује: "Не могу да дишем".

Шовин је померио своје колено са Флојдовог врата тек када су га болничари ставили на носила у бесвесном стању и без пулса. 

На снимку хапшења виде се и полицајци Тоу Тао, Џеј Александар Кунг и Томас Лејн који помажу Шовину да држи Флојда на земљи.

У међувремену, Тао је спречавао забринуте пролазнике да приђу.

Шовин је био полицајац који је обучавао Лејна и Кунга.

Када су га упитали зашто није рекао Шовину да склони ногу са Флојдовог врата, Тао је рекао: "Мислио сам да могу да верујем колеги са искуством од 19 година".

Шовин, бивши полицајац који је снимљен како клечи на Флојдовом врату дуже од девет минута, тренутно је у затвору у коме служи казну од 22 године.

Флојдово убиство покренуло је талас демонстрација против институционализованог расизма и полицијске бруталности, посебно у САД. 

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво