Хоће ли Француска легализовати еутаназију – Макрон најављује нацрт закона о помоћи у самоубиству

Француски председник Емануел Макрон најавио је да би до краја лета требало да буде завршен нацрт закона о еутаназији. Макрон није рекао да ли подржава да еутаназија, или помоћ у самоубиству, буде дозвољена у Француској. Француски председник је навео да ће се расправа о том питању наставити, као и да је о томе потребан консензус.

Хоће ли Француска легализовати еутаназију – Макрон најављује нацрт закона о помоћи у самоубиству Хоће ли Француска легализовати еутаназију – Макрон најављује нацрт закона о помоћи у самоубиству

Француска мора да побољша доступност палијативне неге, рекао је Емануел Макрон. Француски председник је најавио да би до краја лета требало да буде завршен нацрт закона о еутаназији, али и да ће се предлог закона надовезати на рад групе коју чине грађани Француске – њих 184. 

Они су расправљали о том питању од децембра прошле године. Група је завршила рад овог викенда, а 76 одсто чланова групе сагласно је да треба да се фаворизује могућност неког облика еутаназије онима који то желе, пренео је Ројтерс.

Макрон није рекао да ли подржава да еутаназија, тј. помоћ у безболном окончању живота, буде дозвољена у Француској. Француски председник је навео да ће се расправа о том питању наставити, као и да је о томе потребан консензус. Француски национални савет лекара саопштио је да се противи укључивању лекара у еутаназију.

Асистирано самоубиство, при којем медицинско особље даје средства пацијенту да се убије, или добровољна еутаназија, при којој лекар има активну улогу да оконча живот особе која то захтева, дозвољени су у неколико земаља у Европи. Асистирано самоубиство је легално у Швајцарској од четрдесетих година прошлог века.

Еутаназија је легална у Белгији, Холандији, Луксембургу и Шпанији, а прошле године је један Италијан, парализован 12 година због саобраћајне несреће, окончао живот асистираним самоубиством, што је први такав случај у Италији. У другим земљама ЕУ воде се жестоке дебате, укључујући Португалију.

Поједине земље прихватају само пасивну еутаназију, при којој се, на захтев пацијента, неки медицински третмани прекидају, узрокујући смрт, подсећа британска агенција.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво