Читај ми!

Све мање наде да ће се наћи преживели у Турској и Сирији, тло још подрхтава

У разорном земљотресу у Турској и Сирији страдало је више од 46.000 људи. И даље се трага за преживелима, али наде је све мање. На граници Турске и Сирије и у централној Турској – и данас потреси.

Европски медитерански сеизмолошки центар и данас региструје потресе. Око 13 часова земљотрес јачине 4,5 јединица Рихтера затресао је подручје које је разорено земљотресом 6. фебруара. И ноћас је подрхтавало тло у пограничном региону са Сиријом.

Три особе, укључујући и дете, извучени су јуче живи из рушевина зграде Антакија на југу Турске, 296 сати након разорног земљотреса. Шансе да ће се наћи још живих, све су мање.

Турско министарство спољних послова објавило је видео у којем изражава захвалност свим земљама које су у Турску послале тимове за помоћ и спасавање – око 11.000 спасилаца из најмање 88 земаља учествовало је у операцијама потраге и спасавања. 

Представници агенција Уједињених нација посетили су сиријски град Јандарис да би проценили шта је најнужније. Састали су се преживелима и представницима локалних организација.

Јандарис је један од најтеже погођених градова у деловима севера Сирије који је под контролом побуњеника.

Достављање помоћи онемогућено је 12-годишњим ратом у Сирији. Многи људи на северозападу земље осећају се напуштено јер залихе готово увек иду у друге делове велике зоне катастрофе.

УН су затражиле више од милијарду долара помоћи за турску хуманитарну операцију и најмање 400 милиона долара за Сиријце.

Милиони људи широм Турске и суседне Сирије остали су без својих домова. Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живели. У десет региона Турске послато је готово 400.000 шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара