Читај ми!

Блинкен: Нарушавање америчког ваздушног простора не сме да се понови; Ванг: САД су хистеричне

Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио је кинеског колегу Ванг Јиа на последице ако Пекинг пружи материјалну подршку руској инвазији на Украјину и поручио да се нарушавање америчког ваздушног простора више не сме никада поновити. Са друге стране, Ванг Ји је рекао да постоје "неке силе" које немају жељу да се рат у Украјини ускоро заврши, истовремено оптужујући САД за "хистерично" понашање у случају лета кинеског балона.

Шефови дипломатија САД и Кине, Ентони Блинкен и Ванг Ји, састали су се на маргинама Минхенске безбедносне конференције, што је први америчко-кинески контакт на високом нивоу откако су САД пре две недеље обориле кинески балон код обале Јужне Каролине.

Блинкен је у интервјуу Ен-Би-Сију рекао да се Кина није извинила за случај са балоном и да је кинеском колеги рекао да се нарушавање ваздушног простора САД више не сме никада поновити.

Такође, упозорио је Ванг Јиа на последице ако Пекинг пружи материјалну подршку руској инвазији на Украјину.

"(Државни секретар) је био прилично груб у упозорењу на импликације и последице тога што Кина обезбеђује материјалну подршку Русији или помоћ да избегне систематске санкције", рекао је високи амерички званичник, који је желео да остане анониман.

Блинкен је Ен-Би-Сију рекао да Вашингтон има информације да би Кина могла да пружи "смртоносну ратну помоћ Русији".

Ванг: САД хистеричне, неке силе не желе крај рата у Украјини

Са друге стране, Ванг је говорећи на панелу на безбедносној конференцији у Минхену поновио позив на дијалог и предложио да европске земље "смирено размисле" како да се оконча рат у Украјини.

Такође је рекао да постоје "неке силе које, како изгледа, немају жељу да преговори успеју, или да се рат ускоро заврши", не прецизирајући на кога се то односи.

Што се тиче случаја обарања балона изнад САД, Ванг је оптужио САД за кршење међународних норми и "хистерично" понашање.

"Послати савремени борбени авион да пројектилом обори балон, такво понашање је невероватно, скоро хистерично", рекао је Ванг.

Односи две земље су напети, док је Блинкен отказао посету Кини, пошто су САД оптужиле Кину да је послала шпијунски балон, који је летео изнад САД пре него што су га оборили амерички борбени авиони.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара