Ватикан истражује гласине о секс-журкама у катедрали у Њукаслу

Римокатоличка црква покренула је истрагу о гласинама да су се за време ограниченог кретања током пандемије коронавируса у катедрали у Њукаслу одржавале секс-журке.

Римокатоличка црква, као део истраге о околностима оставке Роберта Бирна на место бискупа Хексхама и Њукасла, испитује тврдње да је један од његових свештеника позивао вернике на приватне журке у својим одајама, преноси Гардијан.

Више људи се наводно жалило да их је отац Мајкл Мекој, ђакон катедрале у Њукаслу, звао на окупљања када она нису била дозвољена због локдауна.

Неименовани извор је рекао за Сандеј тајмс да су поднете бројне жалбе у оквиру информација о секс-журки која се одиграла у свештениковим одајама у склопу катедрале.

Мекој (57) се убио 2021. године, четири дана након што је сазнао да је предмет истраге полиције Нортамбрије, која ради на заштити деце и одраслих од сексуалног злостављања.

Мекоја је поставио Бирн 2019. године, који је на место бискупа ступио исте године.

Иако нема наговештаја да је Бирн присуствовао секс-забави, он је поднео оставку на место бискупа у децембру, рекавши верницима да му је дужност "постала велики терет".

"Моја сопствена разборитост навела ме је да препознам да се сада осећам неспособним да наставим да служим народу бискупије на начин који бих желео", навео је Бирн у писму верницима.

Из тужилаштва су поручили да ће истрагу спровести до краја и да "ниједан камен неће остати непреврнут", а из бискупије су истакли да ће сарађивати са истражним органима.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво