Читај ми!

Лула оптужио Болсонарову администрацију за геноцид над народом Јаномами

Нови бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва оптужио је администрацију свог претходника Жаира Болсонара да је починила геноцид над народом Јаномами у Амазонији, усред негодовања јавности због хуманитарне катастрофе на највећој староседелачкој територији земље, преноси Гардијан.

Лула да Силва је посетио амазонску државу Рораима како би осудио тешку ситуацију Јаномамија, чије су заштићене земље угрожене због занемаривања владе и експлозије илегалног рударства.

"Више од хуманитарне кризе, оно што сам видео у Рораими био је геноцид. Злочин са предумишљајем против Јаномамија, који је починила влада која није подложна патњи бразилског народа", написао је Лула на Твитеру, дан након што је посетио пренатрпану клинику у Боа Висти, главном граду Рораиме.

Бразилски министар правде Флавио Дино рекао је да ће наложити федералној полицији истрагу о, како се наводи, "јаким индицијама" да су над  народом Јаномами почињени злочини, укључујући геноцид.

Гардијан преноси да су се, уочи Лулиног доласка, у јавности појавиле ужасавајуће фотографије изнемогле деце и одраслих, које су откриле коликих је размера здравствена криза са којом се суочава око 30.000 староседелаца са ове територије.

"Фотографије су ме узнемириле јер је немогуће разумети како држава као што је Бразил може да занемарује наше староседеоце у толикој мери", рекао је левичарски председник новинарима.

Лула, који је функцију председника преузео 1. јануара, окривио је свог претходника са крајње деснице да је занемаривао староседелачке заједнице и да је охрабривао хиљаде рудара да преплаве енклаву Јаномами, која је величине Португала.

"Осим занемаривања прошле власти, главни узрок овог геноцида је инвазија 20.000 илегалних рудара, чије је присуство охрабривао бивши председник. Рудари су отровали реке живом, изазивајући разарање и смрт. Више неће бити геноцида", поручио је Лула.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво