Стан ужаса у Америци – мушкарац осуђен на 60 година затвора због злостављања студенткиња

Американац Лари Реј, вођа својеврсног култа, осуђен је у петак на 60 година затвора због сексуалног и емоционалног злостављања студенткиња на колеџу "Сара Лоренс" у Њујорку.

"Био је то садизам, чист и једноставан", рекао је судија Луис Лиман приликом изрицања казне, уз оцену да се Реј (63) понашао као "зли геније" да би мучио своје жртве.

Током Рејовог четворонедељног суђења на савезном суду на Менхетну, тужиоци су изнели хронологију догађаја који су почели када се Реј уселио у спаваоницу своје ћерке крајем 2010. године.

Реј је учествовао у "терапијским" сеансама са неким њеним цимеркама под изговором да им помаже у решавању психолошких проблема.

Лари Реј се понашао као "очинска фигура", а неколико цимерки се следећег лета преселило у стан у кварту Апер Ист Сајд на Менхетну.

Једнособан стан се претворио у кућу ужаса, наводи се у оптужници.

Реј је учествовао у "терапијским" сеансама са студентима, убеђујући их да открију дубоко "интимне" детаље о својим животима. Он је касније изоловао неколико својих жртава од њихових родитеља и убедио неке да су "сломљене" и "да им је потребна поправка", наводи се у оптужници.

Након што је обезбедио поверење младих људи, Реј је започео "саслушања" која су углавном укључивала физичко и вербално злостављање.

Он је током сесија износио лажне оптужбе против студената, укључујући тврдње о материјалној штети, а у једном случају и оптужбе да је једна жртва покушала да га отрује. Реј је једном младићу претио да ће га заклати све док није признао да је погрешио, док је другу жртву ударио о земљу након што се вратила кући са храном која се охладила.

Реј је такође присилио три жене жртве да раде на породичном имању у Северној Kаролини, где је држао храну под кључем – приморавајући их да раде усред ноћи и спавају напољу упркос летњој врућини, рекли су тужиоци у судским документима.

Четири године након што је Реј ушао у животе ових студената, рекао је једној жртви да би требало да се бави проституцијом како би му надокнадила наводну имовинску штету.

Жртва Kлаудија Друри то је чинила од 2014. до 2018. године.

"Постала сам проститутка. То је био Ларијев предлог", сведочила је Друријева.

"Натерао ме је да покушам самоубиство више пута и у једном тренутку сам о томе размишљала свакодневно", рекла је Фелиција Розарио, још једна жртва Ларија Реја.

Док су Рејове жртве давале изјаве, он их је пажљиво гледао, иако није показивао знаке емоција. До оптуженичке клупе Реј је ходао шепајући, а током целог поступка изрицања пресуде носио је слушалице.

Тражећи доживотну казну затвора, тужиоци су истакли да је "током година намерно нанео бруталну и доживотну штету невиним жртвама које је намамио и злостављао да би се покорили".

"Док су жртве оптуженог тонуле у самопрезир, прибегавајући самоповређивању и покушајима самоубиства под његовом принудном контролом, докази су показали да је оптужени садистички уживао у њиховом болу и патњи", стоји у судским документима. Тужиоци су тврдили да жудња за новцем није једина Рејова мотивација, већ да је такође уживао у окрутности.

Рејова одбрана је, с друге стране, сматрала да би свака казна већа од 15 година била "непотребна", напомињући да је и сам Реј одрастао у насилном дому.

У својој изјави Реј се суду представио као жртва и говорио је о наводним здравственим тегобама.

Реј, рођен као Лоренс Греко, проглашен је кривим у априлу за сексуалну трговину и рекетирање, између осталих сродних оптужби, које произилазе из психолошке манипулације и физичког насиља над цимеркама његове ћерке на престижном уметничком колеџу "Сара Лоренс".

Оно што је постало познато као случај "Сара Лоренс" почело је 2019. године, када је њујоршки лист Њујорк пост објавио текст "Лари Реј и украдена деца Саре Лоренс", што је покренуло истрагу ФБИ-ја. Реј је ухапшен следеће године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво